"OVO JE POČETAK KRAJA, BACAMO MASKE, UKIDAMO MERE": Pandemija je konačno gotova? Velika analiza dala ključne odgovore
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UOvo je početak kraja! Vrlo brzo bacamo maske.

Da li ima neko ko u zadnje dve godine još nije postavio pitanje - 'Da li je pandemija konačno gotova?' ili 'Kada ćemo konačno moći normalno da živimo?'. Tako započinje velika analiza BBC-jevog novinara specijalizovanog za zdravstvene i naučne teme Džejmsa Galagera koji odmah navodi da je on postavio oba spomenuta pitanja pa nastavlja da bi odgovor na njih mogao biti isti: 'Vrlo skoro'.

 

Raste uverenje da Omikron gura Veliku Britaniju ka samom kraju pandemije. Ali šta sledi? Neće se desiti da neko pucne prstima i virus onda nestane. Umesto toga, moraćemo da se naviknemo na novu sveprisutnu reč - "endem", što zapravo znači da kovid definitivno ostaje sa nama, piše BBC, a prenosi Jutarnji list.

Dakle, da li smo zaista na ivici nove ere kovida i šta će to značiti za naše živote?

"Skoro smo stigli, ovo je sada početak kraja, barem u Britaniji. Mislim da će se naši životi 2022. godine gotovo potpuno vratiti u vreme pre pandemije", kaže profesor Džulijan Hiskoks, šef odeljenja za infektivne bolesti i globalno zdravlje Univerziteta u Liverpulu.

Ono što se menja je naš imunitet. Korona virus pojavio se pre dve godine u Vuhanu u Kini i tada smo bili ranjivi. Bio je to potpuno novi virus sa kojim naš imuni sistem nije imao kontakt, a mi nismo imali ni vakcine ni lekove koji bi mogli da pomognu u borbi protiv njega. Rezultat je bio kao da je neko pucao iz bacača plamena na fabriku pirotehnike. Kovid se eksplozivno proširio svetom, ali požar koji je izazvao ne može da gori zauvek istim intenzitetom.

Od početka su postojale dve opcije - ili ćemo istrebiti kovid, kao što je urađeno sa ebolom u zapadnoj Africi, ili će se pomiriti, ali ostati sa nama na duge staze i pridružiti se nizu endemskih infekcija - od obične prehlade do HIV-a, morbila i malarije do tuberkuloze - koje su uvek prisutne.

Neizbežna opcija

Za mnoge je ova druga opcija - s obzirom na to da se radi o virusu koji se širi vazduhom, čak i pre nego što se simptomi pojave kod zaraženih - od početka delovala neizbežno.

"Endemičnost je urezana u ovaj virus", kaže dr Elizabeta Gropeli, virolog sa Univerziteta u Londonu St. Džordž.

"Vrlo sam optimistična. Uskoro ćemo biti u situaciji u kojoj virus cirkuliše, a pritom vodimo brigu o zaštiti najugroženijih, dok ćemo za sve ostale prihvatiti da će se zaraziti. Prosečnoj osobi neće se dogoditi ništa", pojasnila je dr. Gropeli.

Epidemiolozi neku zarazu najčešće smatraju endemskom kada je njeno širenje konzistentno i predvidljivo, a da nema iznenadnih eksplozija "slučajeva" kakve smo gledali u raznim talasima ove pandemije. No, profesorka Azra Gani, epidemiolog s londonkog Imperial Koledža, kaže da drugi ljudi koristeći izraz "endemski" misle na život s kovidom, ali bez restrikcija. Ona smatra da ćemo do toga doći "veoma brzo".

"Čini se da je dugo trebalo do ove faze, ali prošlo je samo godinu dana od početka vakcinacije, a već smo i zbog toga slobodniji nego pre", kaže Gani. Jedino što bi moglo da poremeti ovakav razvoj situacije je pojava neke nove varijante korona virusakoja bi mogla preuzeti dominaciju nad omikronom i pritom izazivati značajno teže kliničke slike. Važno je reći, napominje Gani, da ako je zaraza endemska to ne znači nužno da je bolest blaga.

"Imamo nekih stvarno opakih zaraznih bolesti koje smatramo endemskima. Boginje su bile endemske stotinama godina, ali svejedno su ubile trećinu svih zaraženih. Malarija je endemska pa svake godine izazove 600.000 smrtnih slučajeva", pojašnjava Gani.

Manje smrtonosan

"Kada Omikron uradi svoj posao, imunitet u Britaniji će biti visok, barem na neko vreme", rekla je profesorka Elenor Rajli, imunolog sa Univerziteta u Edinburgu.

Međutim, visoka stopa zaraze imala je i visoku cenu - u Velikoj Britaniji je umrlo više od 150.000 ljudi. Ali infekcija je ostala zaštita i u našem imunološkom sistemu. Taj imunitet će vremenom slabiti, pa je za očekivati da ćemo i ubuduće bolovati od kovida, ali oslabljen imunitet bi trebalo da smanji i mogućnost razvoja ozbiljnije bolesti. Profesor Hiskoks, član specijalnog savetodavnog komiteta britanske vlade za nove respiratorne viruse, objašnjava da to znači da velika većina zaraženih neće imati većih problema u budućnosti.

"Bilo da se radi o novoj ili staroj varijanti, većina nas će, baš kao i kada se zarazi virusom korona koji izaziva prehladu, frknuti i možda imati blagu glavobolju, nakon čega ćemo se oporaviti", kaže Hiskoks.

Biće ljudi, najčešće u starijoj starosnoj grupi ili onih sa oslabljenim imunitetom, koji će takođe umreti od endemskog kovida. Tako da će morati da odluče kako da žive sa tom činjenicom.

(Mondo/Jutarnji list)
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: