Ovo je pravo ime Bona Voxa
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Frontmen popularne irske rock grupe U2 i borac za ljudska prava Bono Vox slavi u nedjelju 60. rođendan. 

Bono je član grupe od svojih srednjoškolskih dana, a svoju je prepoznatljivost iskoristio za borbu za rješavanje globalnih problema, poput otpusta dugova siromašnim zemljama.  

Rođen je Dublinu kao Paul David Hewson od katoličkog oca i majke protestantkinje, koje je umrla kad mu je bilo 14.

Grupi se pridružio 1976. kad se javio na oglas kojim je bubnjar Larry Mulen tražio ostale članove. Dobio je nadimak Bono Vox po obližnjoj prodavaonici slušnih pomagala. 

Za grupu je napisao većinu pjesma, često s politikom i vjerom kao glavnim temama. 

Svoju slavu često koristi za društveni aktivizam. Glavni je promotor međunarodne grupe Aid for Africa koja se zalaže za oprost duga najsiromašnijim zemljama.

U2 je okviru tadašnje svjetske turneje 1997. nastupio u razrušenom i ranjenom Sarajevu, što je doživljeno kao početak povratka normalnom životu i nikad im neće zaboravljeno.

Američki časopis Time dvaput ga je uvrstio među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu, a 2005. zajedno s Billom i Melindom Gates proglasio osobama godine. Vitezom su ga proglasili Francuzi i Britanci i više je puta bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir. 

Frontmen grupe koja je 2017. s albumom Songs of Experience zasjela na prvo mjesto američke top liste i tako postala prva grupa kojoj je to uspjelo u četiri desetljeća zaredom, nedavno je otkrio zašto nosi sunčane naočale. "Nije zbog umjetničkog hira, nego zbog glaukoma s kojim se borim 20 godina", kazao je Guardianu.  

Posljednja humanitarna akcija u kojoj je U2 učestvovao bilo je doniranje punog aviona zaštitne opreme za borbu protiv koronavirusa irskim zdravstvenim radnicima. 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano