Ovo je vlasnik trgovine iz koje su pozvali policiju zbog Floyda. Evo što kaže danas
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Vlasnik trgovine u Minneapolisu iz koje su pozvali policiju kad je preminuli George Floyd navodno pokušao platiti lažnom novčanicom od 20 dolara, osudio je policijsku brutalnost i rekao da je poželio da se taj poziv nikad nije dogodio. 

U Minneapolisu se od lokalnih poduzetnika traži da pozovu policiju ako neko pokuša upotrijebiti krivotvoreni novac, no kad je zaposlenik upravo to učinio, sve je završilo smrću Georgea Floyda. Vlasnik trgovine Mahmoud Abumayyaleh nije bio prisutan u trenutku poziva, no oglasio se putem medija i društvenih mreža. 

"Htjeli bismo podijeliti kako se osjećamo zbog onog što se dogodilo i što je dovelo do smrti Georgea Floyda. On je hladnokrvno ubijen. Srećom, sve je snimljeno i potrebno je da se policajci koji su bili umiješani u to pozovu na odgovornost", rekao je u intervjuu za theGrio. 

Na Facebooku je u opširnoj objavi izrazio saučešće Georgeovoj porodici te je podržao proteste i objavio kako ubuduće više neće zvati policiju kad je riječ o nenasilnim zločinima u njegovoj trgovini. 

"Ovaj nas je slučaj naučio važnu lekciju o odnosu prema policiji. Provjera novčanica je za nas rutinski posao, pozovemo policiju, a oni ispitaju kupca kako bi došli do izvora krivotvorine. Naš je zaposlenik upravo to i učinio. Došla su četiri policajca i situacija je brzo eskalirala u nasilje i primjenu sile. Nećak vlasnika je bio prisutan i vikao je na policajce da prestanu, a jedan od njih ga je gurnuo. Ostatak priče je nažalost svima poznat. Iako se George nije opirao hapšenju, policija je okončala njegov život zbog krivotvorene novčanice. On možda nije ni znao da je krivotvorena", napisao je. 

U nastavku je zaključio da ga je ovo potaknulo da ubuduće ne zove policiju kad se ponovi slična situacija. 

"Policija bi nas trebala zaštititi i služiti zajednici, ali umjesto toga neprestano svjedočimo kako policija zloupotrebljava svoju moć i iznevjeruje povjerenje ljudi. Sad vidimo kako policija često napravi više zla nego dobra, čak i kad je riječ o nečem bezazlenom kao krivotvorena novčanica. Ovo nije izoliran incident. Jednostavnim poštivanjem pravila dovodimo zajednicu u opasnost. Dok policija ne prestane ubijati nevine ljude, u ovakvim situacijama nećemo zvati policiju. Moramo se držati zajedno i suprotstaviti se institucionalnom rasizmu", zaključio je. 

Njegova je reakcija dobila veliku podršku na društvenim mrežama. 

"Ovo je razlog zbog kojeg svi trebamo tražiti reformu policije. Ne možete pozvati policiju jer bi oni mogli nekog ubiti zbog manjeg prekršaja. Trgovci bi trebali moći pozvati policiju bez da se moraju brinuti da će neko biti ubijen."

"43-godišnji sam bijelac i nikad nisam pomislio da ne mogu pozvati policiju zbog nečega dok se prije četiri godine nisam preselio u Minneapolis." 

"Vlasnik Cup Foodsa, trgovine iz koje su pozvali policiju na Georgea Floyda, upravo je objavio da neće više zvati policiju kad je riječ o nenasilnim zločinima. Tako mijenjate stvari. Nadam se da će i drugi vlasnici trgovina diljem Amerike slijediti njegov primjer."

Index

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano