Ovo su najgori i najsmrtonosniji napadi ikada izvedeni u historiji čovečanstva.
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

1. Napad na sportiste

 

Petog septembra 1972, pripadnici palestinske terorističke organizije "Crni septembar" su tokom Olimpijskih igara u Minhenu ubili 11 izraelskih sportista. Osmorica palestinskih terorista su, odeveni kao sportisti i sa torbama punim oružja, u praskozorje preskočili ogradu Olimpijskog sela u Minhenu. U apartmanima su naišli na nekolicinu budnih izraelskih sportista, koji su im pružili otpor. Dvojica sportista odmah su ubijena, dok su ostali likvidirani na spavanju. Nemačka policija – koja je prethodno odbila ponuđenu pomoć Izraela u obračunu s teroristima – traljavo je obavila akciju oslobađanja talaca, te su tada poginuli jedan policajac i četvorica terorista.
 

2. Avion nad Irskom

Avion "Boing 747" je 23. jula 1985, na letu Montreal-London-Delhi, raznet iznad teritorije Irske. U napadu je stradalo 329 ljudi, uglavnom Kanađana indijskog porekla, što je ovo učinilo najvećim masovnim ubistvom u kanadskoj istoriji. Odgovornost je preuzela militantna grupa Sika, poznata kao Babar Kalasa, u znak odmazde za indijsku vojnu akciju kojom je proterano na stotine Sika iz okoline Zlatnog hrama. Jedna jedina osoba je uhvaćena i osuđena na 15 godina zatvora.

 
 

3. Šri Lanka

Godine 1990. teroristička grupa Oslobodilački tigrovi Tamilskog Elama izvela je napad na nenaoružane policajce Šri Lanke, pri čemu je usmrtila preko 700 ljudi. Napominjemo da je u periodu od 1983. do 2009. godine na ovom području besneo građanski rat, u kome su masovna ubistva i etnička čišćenja bila česte pojave.

4. Jedanaesti septembar

 

Najsmrtonosniji teroristički napad, a ujedno i najpoznatiji, izveden je 11. Septembra 2001. godine u Njujorku u SAD-u. Teroristička grupa Al-Kaida je istovremeno otela 3 aviona američkih avio-kompanija. Jedan po jedan, u stilu japanskih kamikaza, udarali su u zgrade koje su simbol samog američkog društva. Zgrade Svetskog trgovinskog centra (popularne Bliznakinje) su bile prve na udaru. Čitav svet je u direktnom prenosu posmatrao rušenje ovih oblakodera i nesrećne sudbine ljudi koji su se u njima nalazili. Konačan krvavi bilans ovog napada iznosio je preko 2700 poginulih .

5. Pozorište u Moskvi

Oktobra 2002. godine oko 40 terorista, među kojima i 19 žena, od kojih su mnogi bili opasani eksplozivom, upala je u pozorište Duborvka u Moskvi i za taoce uzelo oko 900 ljudi. Pregovori su trajali dugo, da bi na kraju usledila akcija oslobađanja koja je ostala upamćena po velikom broju žrtava. Specijalne jedinice su kroz sistem za ventilaciju pustili omamljujući gas u pozorište, a nakon toga krenule u akciju. Tragični bilans na kraju je iznosio 130 poginulih, među kojima su bili i svi teroristi.

izvor:https://www.srbijadanas.com/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano