PANIKA U POLJSKOJ! SPREMAJU SE NA NAPAD NUKLEARNIM ORUŽJEM: "Kad čujete upozorenje, u roku od 6 sati uzeti pilule"
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UPoljaci se pripremaju na potencijalni nuklearni napad tako što preventivno dele pilule joda vatrogascima i nastavnicima.

Od poljskih nastavnika zatraženo je da učenicima u hitnim slučajevima podele pilule joda kako bi se zaštitili od zračenja. Lokalni zvaničnici kažu da se pripremaju za potencijalni nuklearni napad, dodajući da je takav scenario malo verovatan.

Marek Plesniar, šef Nacionalne asocijacije osoblja za upravljanje obrazovanjem (OSKKO), rekao je u petak listu Rzeczpospolita da su nastavnici dobili instrukcije da, u slučaju nužde, moraju da dele pilule kalijum joda, koje pomažu u sprečavanju trovanje zračenjem.

On je dodao da je nekima rečeno da će morati da distribuiraju pilule u roku od šest sati nakon upozorenja. Portparol gradske skupštine Varšave Jakub Ledučovski rekao je za list da vlasti vrše pripreme za moguću nuklearnu pretnju. On je, međutim, naveo da je trenutno "rizik od radijacije minimalan“.

Ali Poljska i Ukrajina dele granicu. Poljsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u ponedeljak da su tablete kalijum joda poslate regionalnim vatrogasnim službama nakon "medijskih izveštaja o borbama u blizini nuklearne elektrane Zaporožje“ na jugu Ukrajine.

Ruske trupe zauzele su najveću nuklearnu elektranu u Evropi Zaporožje ubrzo nakon što je Moskva pokrenula vojnu operaciju krajem februara. Moskva i Kijev su se od tada međusobno optuživali za granatiranje objekta, koji i dalje radi sa lokalnim osobljem. Zvaničnici grada Energodara, koji je u blizini fabrike, saopštili su u utorak da je u granatiranju oštećen njen sistem hlađenja. 

 

Izvor mondo.rs
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: