PAPA FRANjA PREKINUO TIŠINU: Veoma sam tužan zbog Aja Sofije
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Papa FranjoPapa Franjo

Malo reči ali dovoljnih da zaustave kritike koje su pljuštale od hrišćanskog sveta, od pravoslavnih crkava i od mnogih vernika koji su bili postali dezorijentisani zbog papine tišine.

Hrišćanske crkve koje pripadaju Svetskom savetu crkava, njih 350 iz 110 zemalja, a koje predstavljaju pola milijarde vernika, uputile su jedno vatreno pismo turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u povodu njegove odluke o poništavanju muzejskog statusa Aja Sofije i pretvaranja u džamiju:

„U interesu promovisanja reciprociteta poštovanja, dijaloga i saradnje i na kraju radi izbegavanja da se razvijaju neprijateljstvo i podele, mi hitno upućujemo apel da se ponovo razmotri takva odluka i situacija vrati na prethodni status“.

Remek delo vizantijske arhitekture i umetnosti, svetske kulturne baštine na listi Unesko, gubi tako muzejski status i neće moći više biti omogućeno posetiocima da ga vidi u svojoj celini. Najverovatnije će panelima biti zaklonjeni mnogi mozaici koji pripadaju hrišćanskoj ikonografiji kao što je veliki Isus Hristos Pantokrator.

Aja Sofija - Crni Bombarder PortalIstanbul, Aja Sofija

 

Izvor: novosti.rs

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: