PEKING "ZARATIO" SA GRUPOM G7: Kina - Dosta nelegalnih sankcija i obojenih revolucija po svetu
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

KINA je prelomila i bez ograda stala uz Moskvu, ostavljajući na suprotnoj strani grupu sedam najrazvijenijih zemalja (G7).

ПЕКИНГ ЗАРАТИО СА ГРУПОМ Г7: Кина - Доста нелегалних санкција и обојених револуција по свету

Foto: AP

 

Peking neće dozvoliti da se Moskva sama bori sa zapadnom poluloptom. Podrška će, pre svega, najavljuje se, biti ekonomska, pa se, tako, već pišu ugovori o snabdevanju gasom i naftom. Kina već aktivno pomaže Rusiji odbijanjem da uvede sankcije i održavanjem trgovinskih tokova.

Najmnogoljudnija država ocenjuje da je u njenom interesu da podrži Rusiju u konfrontaciji sa zapadnim zemljama i osudi sankcije koje uvode. Peking smatra da je embargo koji, nizom paketa, nameće Zapad, nelegitiman i ne doprinosi rešavanju problema, već produbljivanju konflikata. Kina je, međutim, neutralna i vojno ne pomaže Moskvi, iako su SAD bezuspešno pokušale da iznesu takve optužbe.

Peking, zato, poziva zemlje G7 da se fokusiraju na mir, "prestanu sa uvođenjem nelegalnih sankcija i izazivanjem obojenih revolucija u drugim zemljama". Kina apeluje na zemlje G7 da prestanu da primenjuju dvostruke i višestruke standarde i da, bez razloga, šalju vojne avione i brodove na prag drugih zemalja da bi demonstrirale snagu.

Šefovi diplomatija G7 - SAD, Nemačke, Italije, Kanade, Velike Britanije, Francuske i Japana - izdali su prethodno saopštenje u kome apeluju na Peking "da odlučno pozove Rusiju da prestane sa ratom u Ukrajini i da se uzdrži od pružanja ekonomske i vojne pomoći Kremlju". G7 insistira da Kina podrži suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Kina, međutim, poručuje da sama odlučuje o svojoj politici i da G7 prestane da uvodi sankcije suverenim zemljama koristeći "eksteritorijalnu jurisdikciju". Kineski državni vrh ocenjuje da "će pristupanje Finske NATO doneti nove faktore u, uvek prijateljske, odnose Pekinga i Helsinkija" i da je na pomolu novo prestrojavanje.

Navodno, još je pre intervencije u Ukrajini, postojao tajni plan Moskve i Pekinga, sa preciznim redosledom poteza u Evropi. Indikativno je da su najviši zvaničnici Rusije javno konstatovali da "je cilj specijalne operacije u Ukrajini rušenje dosadašnjeg svetskog poretka i kraj dominacije SAD"

IZVOR: N PORTAL

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano