Pet načina na koji će koronavirus uticati na povezanost i tehnološku industriju 2020. godine
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

[1] Najjasniji i najneposredniji poslovni utjecaj pandemije koronavirusa bio je veliki poremećaj u opskrbnim lancima.

- Naime, Porijeklom iz Kine, regija je teško pogođena jer je veliki broj građana obolio od bolesti i mnogi su bili prisiljeni na karantenu. To je dovelo do djelimičnih i potpunih obustava tvornica, od kojih su neke poznate tehnološke kompanije koristile za proizvodnju svoje robe i proizvoda. Na primjer, Apple je doživio manjak u svom opskrbi iPhoneom kao rezultat primarnog proizvođača kompanije, Foxconn, koja je zaustavila velik dio svoje proizvodnje u Kini. 

- Za Apple, to će dovesti do značajno smanjene prognoze isporuka iPhonea tijekom Q1 - za čak 10%, prema procjenama Appleovog analitičara Ming-Chi Kuoa, koji je objavio MacRumors. I dok kompanije često imaju planove za krizne slučajeve, koji se vrte oko povećanja proizvodnje u regiji na koju ne utiču, brzo širenje koronavirusa širom svijeta čini vrlo teško odrediti koje regije će najmanje biti pogođene. Ni tada se zamah i resursi kineske ekonomije neće lako ponoviti - inicijative „Made in China“ videće kako država ulaže milijarde u napredne proizvodne sektore, uključujući telekomunikacijsku opremu i poluvodiče.

[2] Širenje koronavirusa uzrokovalo je otkazivanje nekoliko najvažnijih tehnoloških konferencija, što je vjerojatno dovelo do brojnih propuštenih mogućnosti partnerstva.

- Najvažnije je da je mobilni svjetski kongres (MWC), koji se trebao održati 24. do 27. februara u Barceloni, otkazan zbog zabrinutosti zbog virusa. MWC je kamen temeljac u industriji povezivanja, jer okuplja najvažnije kompanije iz prostora za umrežavanje, razmjenu inovacija i uspostavljanje novih poslovnih partnerstava. Nekoliko kompanija preusmjerilo je događaje koje su planirale za MWC, ali neprestano prisustvo koronavirusa dovelo je do toga da su ih drugi u potpunosti otkazali.

- Iza MWC-a, Facebook je otkazao svoju konferenciju za razvojne programere F8 i Global Marketing Summit, Google je svoj Google Cloud Next događaj preusmjerio samo na internetsku mrežu, a IBM je isto tako morao prenijeti svoju konferenciju za programere, koja je prošle godine ugostila preko 30 000 sudionika. Ukupno je otkazivanje glavnih tehnoloških događaja uzrokovalo preko milijardu dolara direktnih ekonomskih gubitaka, pokazuju procjene kompanije PredictHQ koje citira Recode.

[3] Rastuća potreba za interakcijama na daljinu usred pandemije koronavirusa ukazala je na potrebu za 5G tehnologijom, što potencijalno ubrzava usvajanje.

5G brzinom munje, gotovo trenutne komunikacije i povećanom gustinom veze čine ga temeljnim za daljinske interakcije, što je mnogim organizacijama i preduzećima postalo vrhunski um zbog širenja virusa. Dvije ključne oblasti - telehezija i telekonferencije - postaju kritične za poslovanje preduzeća usred pandemije i mislimo da će povećana ovisnost o tim područjima pomoći jačanju privlačnosti 5G:

- Telehealth: Tehnička superiornost novog standarda omogućava liječnicima da dijagnosticiraju, liječe i djeluju na pacijentima bez potrebe da budu fizički u njihovoj blizini. Već smo vidjeli slučajeve takve upotrebe 5G za borbu protiv koronavirusa u Kini: U siječnju su telekomi ZTE i China Telecom dizajnirali sistem s pogonom na 5G koji omogućava udaljene konsultacije i dijagnoze virusa povezivanjem liječnika u bolnici West China s 27 bolnica koje liječe zaraženi pacijenti. S obzirom na sposobnost 5G-a da proširi domet stručnosti i usluga koje nude bolnice u ovom trenutku povećane potrebe, očekujemo da će se više bolnica boriti sa 5G da bi iskoristile prednosti koje nudi novi standard.

- Telekonferencije: Mnogi poslodavci su se više oslanjali na alate za telekonferencije u poduzećima - kao što su Microsoft Teams, Google Hangouts i Zoom - jer se njihovi zaposlenici zbog brige o javnom zdravstvu prebacuju na daljinski rad. Očekujemo da će ovisnost poslodavaca o takvim alatima za vrijeme pandemije koronavirusa ojačati slučaj 5G povezanosti u kući - i u uredu, jer poduzeća prepoznaju vrijednost koju alati za telekonferencije nude. To je zato što će 5G veza moći pružiti u stvarnom vremenu i neprekidnu komunikaciju što danas nije moguće s većom žičanom vezom.

[4] Koronavirus bi mogao istaknuti moguće slučajeve upotrebe virtuelne stvarnosti (VR) u preduzećima, povećavajući primenu tehnologije.

- Izbijanje koronavirusa uzrokovalo je velike tehnološke kompanije poput Applea, Googlea i Microsofta da preporuče ili daju mandat da zaposleni rade kod kuće. Pored toga, kompanije poput Amazona imaju ograničen broj beznačajnih zaposlenika koji putuju u pogođena područja poput Kine, Italije, pa čak i unutar SAD-a. Iako je ovo najsigurniji način akcije tokom pandemije, on ipak sprečava kolaborativne napore i mogućnosti praktičnog treninga. Kako ovi nedostaci postanu jasniji, preduzeća će tražiti načine kako da ublaže poremećaje zaposlenih, a jedan od načina će vjerojatno biti VR.

- Kompanije su već identifikovale VR kao alat za poboljšanje obuke zaposlenika, ali koronavirus bi se mogao pokazati podsticajem za neka radna mjesta za implementaciju tehnologije. Gotovo polovina (49%) poslovnih ispitanika želi da koristi VR i druge alate proširene stvarnosti da bi ogledalo uvjete u stvarnom svijetu, pokazalo je istraživanje Perkins Coie. Ako se drže kod kuće, zaposleni mogu održavati svoju vještinu oštrim vježbama koje su ranije mogle biti dostupne samo u okruženju radnog mjesta. Na primjer, tehničar može vježbati popravljati industrijsku opremu bez napuštanja svog doma. Uz to, širi spektar sastanaka može se održavati na daljinu putem VR-a, jer radnici mogu bolje pregledati i dijeliti složene ideje poput dizajna prototipa - 20% zaposlenih identificira komunikaciju i suradnju kao svoju najveću borbu s daljinskim radom.

[5] Ulaganja u pametna gradska rješenja nastavit će rasti jer se tehnologija pokazala vrijednim alatom u upravljanju krizama.

- Gradovi širom svijeta koristili su pametnu gradsku tehnologiju u pokušajima da ublaže utjecaj koronavirusa. Policija u Kini koristi bespilotne letjelice sa termičkim senzorima kako bi identificirala ljude u javnosti u kojoj je groznica. Južnokorejska vlada razvila je aplikaciju za pametne telefone koja pojedincima sa samo karantinom stavlja kontakt sa radnicima na slučajevima, omogućavajući im da prijave svoj napredak i postave sva pitanja koja se postave. Australijska vlada pokrenula je chatbot za rješavanje pitanja građana i umanjivanje širenja dezinformacija.

- Iako su ta rješenja dalekosežna, sva spadaju u domenu pametnih gradova, dokazujući da je prostor vrijedan ulaganja u vrijeme krize. Većina pametnih gradskih rješenja namijenjena su svakodnevnom podržavanju operacija u gradu. Ali ta temeljna infrastruktura - bilo da se radi o povezanosti na nivou grada, sistemima nadzora ili platformi za komunikaciju građana - može se prilagoditi tako da zadovolji potrebe vlade u vrijeme krize, kao što je pokazao i coronavirus. Business Insider Intelligence procjenjuje da će ulaganja u pametni grad do 2025. doseći 295 milijardi dolara, što je porast od 131 milijarde dolara 2020. Ako se rješenja pametnih gradova pokaže efikasnim alatom za ublažavanje pandemije, vlade mogu osjetiti još veću sigurnost u daljnjim ulaganjima, što bi moglo biti ubrzati brzinu kojom implementiraju rješenja.
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: