Pet namirnica koje treba da uvrstite u ishranu
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UKombinacija namirnica koju odlučimo da konzumiramo nedjeljno ima veliku moć nad našim organizmom, ali utiče i na to kako ćemo se osjećati u budućnosti. Ako odlučite da uvedete ovih pet namirnica u nedjeljnu ishranu, učinićete veliku usligu za budućnost vašeg zdravlja.

Treba jesti brokoli i slično povrće što češće. Mnoga istraživanja su pokazala da sulforafan, koji se nalazi u brokoliju, karfiolu, kelju i kupusu, može uništiti ćelije raka. Dakle, konzumiranje brokolija nekoliko puta nedjeljno smanjuje rizik od raka prostate, dojke, pluća, kože i želuca.

Špinat je izvor luteina i zeaksantina, dva karotenoida za koje je dokazano da smanjuju rizik od raka dojke. Takođe je bogat folatima koji jačaju DNK i vitaminom B koji je neophodan za trudnice.

Važno je pomenuti pasulj jer ne sadrži nezdrave masti. To je jedan od razloga zašto je velika studija objavljena u JAMA International Medicine otkrila da ljudi koji su jeli pasulj najmanje četiri puta nedeljno imaju 22 procenta manji rizik od srčanih bolesti od onih koji su ga jeli rjeđe.

Izreka "Jedna jabuka dnevno drži doktora dalje od vas" nije mit. Kritički pregledi u nauci o hrani i ishrani navode da su jabuke ključne u održavanju kardiovaskularnog zdravlja. Oni štite krvne sudove i smanjuju krvni pritisak. Američko udruženje za srce (AHA) navodi da je flavonoid kvercetin, koji se takođe nalazi u jabukama, antihipertenziv.

Borovnice sadrže antioksidante zvane flavonoidi i antocijanini. Imaju sposobnost da smanje bilo koju vrstu upale. Prije dvije godine u časopisu "Advances in Nutrition" pisao je da borovnice pozitivno utiču na zdravlje krvnih sudova, regulaciju nivoa šećera i ravnotežu crijevne flore.

(b92)
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: