Pet nevjerovatnih stvari pronađenih u starim knjigama
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ako ste ikada kupili polovnu knjigu ili ste uzeli neku iz biblioteke, postoji mogućnost da je nešto neočekivano ispalo iz stranica. Ponekad je to spisak za kupovinu, nekada je obilježivač za knjigu ili fotografija. Neki ljudi su imali sreće da pronađu nešto što je finansijski ili istorijski vrijednije. Ovo su neke od nevjerovatnih stvari skrivenih među stranicama starih knjiga.

1. Pramen kose Džordža Vašingtona

Ako želite neko lagano štivo, vjerovatno nećete uzeti knjigu „Gaines Universal Register or Columbian Kalendar for the Year of Our Lord 1793“, almanah koji je sadržao procjenu populacije u američkim kolonijama. Ali nešto primamljivije je dočekalo osobu koja je otvorila primjerak ove knjige na univerzitetu J u Njujorku. Bibliotekar je 2018. u biblioteci univerziteta pronašao koverat sa pramenom kose Džordža Vašingtona u knjizi. Natpis na koverti je bio sljedeći: „Vašingtonova kosa. Džejmsu Hamiltonu od njegove majke, 10. avgust 1871.“

Velike su šanse da je porijeklo kose pravo. Knjiga je pripadala Filipu Skajleru, sinu generala Filipa Skajlera, osnivača univerziteta, koji je bio predsjednikov prijatelj. Možda ga je Marta Vašington dala ženi Aleksandra Hamiltona, Elajzi Skajler Hamilton, pa dalje njihovom sinu, Džejmsu Hamiltonu, a zatim porodici Skajler. U knjizi se nalazilo još jedno blago – instrukcije mlađeg Skajlera za konzervaciju govedine tokom toplih ljetnjih mjeseci.

2. Čisti keš

Izdubljene knjige i lažne limenke, koje služe kao kase, mogu da se kupe, ali neće se često naći među donacijama. Početkom 2019. godine, Keti Mekalister, volonterka na godišnjoj prodaji knjiga u Arizoni, sortirala je knjige kada je naišla na jedan od dijelova šestotomne „Istorije i propasti Rimskog carstva“, štampane od 1776-1788. Mekalisterova je namjeravala da baci knjigu, jer se naslov ne prodaje često, ali je odlučila da posljednji put prelista stranice. Nije ih mnogo ostalo čitavo. Neko je izdubio rupu u knjizi i stavio 4.000 dolara gotovine unutra. Unutra je bila i koverta sa adresom. Mekalisterova je kontaktirala donatora i vratila novac.

3. Originalno pismo K. S. Luisa o radosti

Godine 2014. jedna aukcijska kuća iz Engleske predstavila je sjajno otkriće. Ušuškano u primjerku knjige „The Problem of Pain“ iz 1940, autora Letopisa Narnije, K. S. Luisa, bilo je originalno, rukom ispisano pismo koje je Luis poslao određenoj gospođici Elis, u kome je detaljno opisao svoju definiciju radosti. „Prava radost… poskakuje čovjeku ispod rebara i golica ga duž leđa i tjera ga da zaboravlja obroke i drži ga noćima (oduševljeno) besanim“, napisao je on. Anonimni vlasnik je knjigu kupio u prodavnici polovnih stvari nekoliko godina ranije. Pismo datirano na 19. avgust 1945. rani je primjer Luisovih razmišljanja koja će proširiti u memoarima iz 1955: „Surprised by Joy: The Shape of My Early Life“. Poruka se prodala za oko 6.000 dolara na aukciji. Identitet gospođice Elis, Luisove dopisnice, još uvijek je nepoznat.

4. Mapa Srednje zemlje sa Tolkinovim bilješkama

Ushićenje zbog otkrića svijeta koji je Dž. R. R. Tolkin izmaštao 1954. u „Gospodaru prstenova“ je samo po sebi dovoljan razlog da se knjiga otvori, ali su zaposleni u knjižari u Oksfordu pronašli još jedno blago u primjerku romana iz 2015. – mapu Srednje zemlje sa komentarima koje je rukom ispisao Tolkin lično. (Neki detalji: Hobiton je na istoj geografskoj širini kao i Oksford, a inspiracija za Minas Tirit je možda italijanski grad Ravena.) Primjerak je nekada pripadao Polini Bejns, koja je radila na ilustracijama za novo izdanje i koristila je raniju mapu kao uputstvo. Ta verzija je objavljena 1970. Lična kopija Bejnsove, sa mapom je završila u knjižari, gde je stavljena na prodaju za oko 77.000 dolara.

5. Dobitni loto listić u vrijednosti od 750.000 dolara

Isplati se pospremati po kući. Par iz Montreala je kupio loto srećku na Dan zaljubljenih 2018. i ubrzo zaboravio na nju. Dobitni listić je osvojio je 750.000 dolara, ali njih dvoje to nisu znali, jer je bio ostavljen u knjizi. Nisu ga našli do aprila 2019, kada je žena sortirala svoje stvari na unukov zahtjev – trebala mu je pomoć oko domaćeg zadatka o Japanu – i pronašla listić u knjizi o ovoj državi. Provjerila je rezultate izvlačenja i shvatila da je listić dobitan. A otkrila ga je u zadnjem momentu: pošto nagrada nije bila preuzeta, trebalo je da istekne za dva dana.

Preuzeto sa: mentalfloss.com/Laguna.rs

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: