PETAR NESTAO PRE 30 GODINA I PRONAĐEN JE ŽIV! Majka sve vreme govorila, ali NIKO nije verovao - sišao s broda i ISPARIO!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UPetar Marčinko je hrvatski pomorac koji je pronađen nakon 30 godina u Španiji.

Pomorac Petar Marčinko (69), koji je nestao pre 30 godina iz Čepikuća na samom jugu Hrvatske, pronađen je u Španiji, gde i danas živi. Ovaj pomorac se u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba vodi kao nestao, uz napomenu kako se još 1992. godine iskrcao s broda "Dubrovnik" u luci Hihon na obali Biskajskog zaliva, a nakon dolaska u pokrajinu Asturija u Španiji, gubi mu se svaki trag. Javnost još ne zna razlog njegovog misterioznog odlaska u Španiju pre 30 godina i zašto nikada nije kontaktirao svoju porodicu. Marčinko je pronađen putem međunarodne policijske saradnje, ali mu identitet treba definitivno potvrditi.

Petar Marčinko je rođen 7. oktobra 1953. godine u Dubrovačkom primorju, u mestu Čepikuće, koje je nepuna 2 kilometra udaljeno od granice sa susednom Bosnom i Hercegovinom. Reč je o teško stradalničkom naselju u kojem su vođene neke od najtežih borbi tokom rata u Hrvatskoj.

Meštani Dubrovačkog primorja se sećaju Petra Marčinka za kojeg kažu da je bio srednji od trojice braće i da su svi bili pomorci koji su plovili na brodovima dubrovačke Atlantske plovidbe. Oni navode da se ne zna ni gde je Petrov mlađi brat Stijepo, osim da se iskrcao negde u Kanadi i da je još živ, dok je najstariji brat Ante umro na jugu Hrvatske. Prisetili su se kako postoji i četvrti, najmlađi brat Nikola, ali o njemu ne znaju ništa detaljnije. Prema svedočenju meštana, Petar se iskrcao kako ne bi išao u rat, drugi su pričali da je hteo da izbegne kriminalce, dok su neki čak pominjali i crni scenario i da je Petar čak digao ruku na sebe, odnosno da je počinio samoubistvo. Stanovnici visoravni Lisačke rudine, za Dubrovački vjesnik su ispričali kako je kratko nakon rata Petrova majka pričala da joj je srednji sin poslao novac da lakše preživi posleratnu nemaštinu, ali joj nisu verovali, misleći da je "nesrećna žena skrenula od brige za sinovima".

Iz PU dubrovačko- neretvanske su potvrdili kako su za područje Dubrovačko- neretvanske županije, do danas zabeležene 454 prijave nestalih hrvatskih i stranih državljana. Među njima je 17 osoba nestalih tokom rata u Hrvatskoj, ali još uvek nije pronađeno 57 osoba, za kojima se još traga. Među njima se tada nalazilo i ime Petra Marčinka. iz Policijske uprave istakli su da su dokumenta primili službenim putem preko Ambasade Hrvatske u Španiji i da je potrebno utvrditi Marčinkov identitet i verodostojnost pristiglih dokumenata.

(MONDO/Dubrovački vesnik)

 
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: