POČELO JE! Slovenija ostala bez gasa sa terminala na ostrvu Krk, Ljubljana u velikom problemu!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Hrvatska ponuda pala u vodu

Slovenački distributer gasa Geoplin ostao je "praznih šaka" na hrvatskom javnom pozivu za podnošenje prijava za zakup većih kapaciteta tečnog prirodnog gasa (TPG) na terminalu na ostrvu Krk, izveštava slovenačka agencija STA, pozivajući se na pisanje portala Necenzurirano.

Uprkos suprotnim tvrdnjama, posao je dobio hrvatski partner ruskog Gasproma, Prvo plinarsko društvo, navodi se u tekstu.

Hrvatska vlada je, kako se podseća, početkom aprila ponudila svoj terminal na Krku za uvoz TPG-a iz prekomorskih zemalja u Sloveniju, koja je izrazila zainteresovanost za taj posao. Ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec rekao je tada da će dodatni kapaciteti pokriti oko trećinu slovenačke potražnje za gasom ove godine.

 

Međutim, razgovori su propali, što je veliki udarac za Sloveniju u uslovima energetske krize, ocenjuje portal Necenzurirano i dodaje da to znači da Geoplin neće moći da koristi gas koji na Krk dolazi iz azijskih i afričkih zemalja, jer je knjiga rezervacija popunjena sve do 2027.

Geoplin bi mogao da kupi gas preko posrednika, ali po znatno višoj ceni, navodi se u tekstu i napominje da nema zvaničnog objašnjenja zašto je prijava slovenačkog distributera gasa odbijena.

 

Izvor srbijadanas.com

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano