Počinje Petrovski post: Ovaj običaj obavezno treba da ispoštujete
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Za vjernike Srpske pravoslavne crkve /SPC/ danas je počeo Petrovski post, ustanovljen u slavu svetih apostola Petra i Pavla i ostalih apostola koji su se poslije silaska Svetog Duha postom i molitvom pripremali za hrišćansku propovijed.

Post je poznat i kao Apostolski i LJetni post, a završava se 12. jula, na Petrovdan, praznik koji je posvećen svetiteljima Petru i Pavlu.

Dužina posta je različita i zavisi od datuma proslave Duhova ili Pedesetnice koji spada u pokretne praznike povezane za Vaskrs.

Najduže može trajati šest nedjelja i najkraće jednu sedmicu i jedan dan. Petrovski post spada u jedan od četiri najvažnija godišnja posta koje SPC propisuje svojim kanonima.

Najduži je Veliki ili Časni post koji se završava praznikom Vaskrsenja, a potom Božićni post koji, takođe, traje više nedjelja i završava se praznikom Hristovog Rođenja.

Osim Petrovskog, u ljetnom periodu se poštuje i Gospojinski post, pred Veliku Gospojinu, praznik Uspenja Presvete Bogorodice. Pravoslavni hrišćani dobrovoljno donose odluku o poštovanju posta, a tim podvigom se postiže očišćenje duše i tijela.

Svrha posta, kako kažu pravila vjere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, riječi i djela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primjer potom slijedili Bogorodica i apostoli.

Sveti Jovan Lestvičnik, veliki učitelj vjere, zapisao je u svojim poukama da je "post gašenje plamena tjelesne požude, odstranjenje rđavih misli, spas od ogrubjelosti, olakšica sna".

U narodu vlada uvjerenje da onaj ko može da se uzdrži od prekomjernog jela, ima snage i da se uzdrži od zlih misli i djela.

Petrovski ili Petrovdanski post jedan je od četiri velika posta vjernika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Iako nije strog kao Božićni post, tokom posta Svetih Apostola se ne jede meso, bijeli mrs i jaja. Svaki dan se jedu riba, vino i ulje osim srijede i petka koji se poste na vodi.

Početak Petrovskog posta je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak je nepokretan. Najkraće može da traje jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.

Dan uoči Petrovdana treba strogo da se posti, osim ako padne u subotu ili nedjelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. 

IZVOR: ATV

pink.rs | DANAS JE PETROVDAN: Jednu stvar NIKAKO NE SMETE da uradite

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: