"Politiko": Francuska više nema oružja da pošalje Ukrajini
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UPariz sad planira da se fokusira na humanitarnu pomoć.

Francuska je nezvanično priznala da nije u mogućnosti pošalje Ukrajini još oružja jer ostaje bez zaliha, ali je obećala da će nastaviti da pomaže Kijevu na druge načine, preneo je "Politiko", pozivajući se na anonimni izvor.

"Nezvanično, Francuzi priznaju da ne mogu više da šalju oružje Ukrajini zbog stanja sopstvenih zaliha, ali se Pariz nada da će to nadoknaditi civilnom pomoći", preneo je portal.

Zapadni mediji ranije su preneli da većini članica NATO-a ponestaje oružja i municije koje bi mogli da pošalju Ukrajini.

U pokušaju da nadomesti nedostatak vojne pomoći, Francuska će organizovati "konferenciju o otpornosti Ukrajine ovog meseca", navodi se u izveštaju.

"Njujork tajms" je prošlog meseca preneo da su neke manje članice NATO-a "iscrpile svoj potencijal" kada je reč o slanju oružja Ukrajini i da samo "veći saveznici", uključujući Francusku, Nemačku i Italiju, mogu da održe ili povećaju isporuke oružja.

Francuska se više puta našla na udaru kritika da ne pruža dovoljnu bezbednosnu pomoć Kijevu. Pariz je na osmom mestu po vojnoj pomoći, daleko iza SAD, Velike Britanije, Nemačke i Poljske, jer je izdvojio samo 220 miliona evra, prema podacima Instituta za svetsku ekonomiju Kil.

Moskva je više puta upozoravala zapadne države da ne "pupmaju" Ukrajinu oružjem, rekavši da će to samo produžiti sukob.

 
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

86.452012000