POMAŽE SVIMA KOJI SU U NEVOLJI! Danas slavimo velikog čudotvorca Svetog Minu - mnogi Srbi VERUJU u njegove isceliteljske moći
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UBio je po zanimanju vojnik, misirskog porekla. Kao istinski hrišćanin, naspustio je vojsku i otišao u planinu. Nakon nekog vremena Sveti Mina se spustio u grad - Katuaniju i pred okupljenima objavio svoju veru u Hrista. Knez tog grada Piros kada je čuo Minine reči naredi da ga stave na velike muke. 

Šibali su ga, strugali gvozdenim četkama, palili vatrom, i na kraju ga posekli mačem. Njegovo telo je bačeno u oganj, ali su neke delove spasili hrišćani.

Mnogi Srbi veruju u čudotvorne i isceliteljske moći Svetog Mine. Veliki broj vernika mu se moli u Beogradu na Zvezdari, u pravoslavnom hramu Svetog velikomučenika kneza Lazara, gde se nalazi čudotvorna ikona Svetog velikomučenika Mine.

Upokojio se oko 304. godine. Na freskama i ikonama sveti velikomučenik Mina se prikazuje na dva načina - kao ratnik koji sedi na belom konju, ali i bez konja, samo u vojničkom odelu.

Pema predanju, vernicima se više puta javljao dok je bio na konju, pomogao im i kažnjavao je nevernike. Njegova ikona, za koju mnogi Srbi veruju da je čudotvorna i isceliteljska, nalazi se u beogradskoj crkvi Lazarica na Zvezdari.

SD
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: