Poslodavci traže da se u Zakon o radu ubaci član Ropstvo
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Napominjemo da je sadržaj ove vijesti satiričnog karaktera. 

Iz udruženja poslodavaca su entitetskim vladama podnijeli zahtjev da se u vrijeme krize izazvane pojavom korona virusa hitno mijenja zakonska regulativa, kako bi se što prije krenulo u stabilizaciju privrede i kako bi mogli sačuvati bar polovinu radnih mjesta.

Prvi na red došao je Zakon o radu. Cilj je omogućiti poslodavcima da fleksibilnije upravljaju biznisom i zaposlenicima, pogotovo u vrijeme krize. Prioritetni zahtjev poslodavaca je da se u zakon uvrsti potpuno novi član – Ropstvo, koji bi konačno ozakonio njihov maćehinski odnos prema pojedinim radnicima.

„Dobar dio nas trenutno ne radi. Trebat će vremena da stanemo na noge, pokrenemo biznise, vratimo povjerenje klijenata, a za to nam je potrebna čvrsta biznismenska ruka, koja će moći radniku u skladu sa Zakonom o radu raditi šta god hoće, produžiti smjenu ako treba i na 15 sati, ukinuti eventualne odmore, praznike, ako treba i udariti kad neko zariba. To je sve ono što nam je i do sada bila praksa, ali koristimo ovu krizu kako bismo konačno i ozakonili naše djelovanje. Naravno da su nam biznis i profit na prvom mjestu, radnik je tu da radi i čeka platu, ali ne smijemo dozvoliti da kojekakvi sindikati upravljaju našim poslovanjem“, rekao je Uglješa Tajkun, član Udruženja poslodavaca BiH.

Saznajemo da su partneri na državnom nivou već dogovorili s kolegama iz poslovnog svijeta detalje o izmjenama Zakona o radu, te ih delegirali prema entitetskim vladama. Sindikat je nakon dugih pregovora i negodovanja prvo isključen sa sjednice, pa smijenjen. Potom je imenovan novi, koji je prihvatio sve izmjene zakona.

„Ono što možemo nazvati uspjehom u ovom trenutku i na čemu smo mi insistirali, jeste naziv ovog spornog člana u Zakonu. Ustvari, sporan je naziv. Nipošto to ne smije biti nazvano nekakvim ropstvom. Naš prijedlog da ga nazovemo Prisilnim radom je naišao na odobrenje i vlasti i poslodavaca, ali se unutra ništa znatno ne mijenja. Dakle, ko zadrži posao neka bude sretan i zahvalan, jer smo mu upravo ovakvim mjerama omogućili da može preživjeti od mjeseca do mjeseca. Neka se ne žale više na radno vrijeme, ugnjetavanje, šikaniranje, mobing, male plate, regrese, ukinute slobodne dane. To neka kod Angele traže ako im fali“, rekao je predsjednik Sindikata neradnika BiH Ahmedin Lezihljebović.

Napominjemo da je sadržaj ove vijesti satiričnog karaktera. 

Izvor: SATRO.INFO

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
апр 19, 2022, 10:54 пре подне - Jole
мар 29, 2021, 6:57 пре подне - Luna
јан 2, 2021, 7:06 пре подне - china93
јул 26, 2020, 5:49 по подне - china93
јул 18, 2020, 3:01 по подне - china93