Postoji čak 17 simptoma korone i traju 12 dana, ove grupe ljudi su najugroženije
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Korona se manifestuje preko ukupno 17 različitih simptoma, a svaki oboljeli u prosjeku ima sedam simptoma koji traju 12 dana, pokazalo je veliko istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). 

Prema njihovoj studiji, najčešće manifestacije bolesti su kašalj, umor, glavobolja i kratkoća daha.

- Ispitivanje je rađeno u periodu od 14 do 21 dan od testiranja i utvrđeno je da su oboljeli pokazali ukupno 17 simptoma, od koji je svaki od njih u prosjeku imao manifestacije sedam simptoma. Najviše, 71 posto imalo je umor, 61 posto kašalj i glavobolju, a od ostalih čestih simptoma izdvajaju se temperatura, bolovi u tijelu, gubitak mirisa i ukusa, kratkoća daha... Simptomi koji se najduže zadržavaju su kašalj, umor i kratkoća daha, a najkraće temperatura i groznica - kaže se u istraživanju.

Korona virus, crni bombarder portal

Također, podaci pokazuju da je skoro dvije trećine oboljelih pobijedilo koronu poslije najviše 12 dana i da upravo taj broj dana predstavlja prosečno trajanje bolesti.

- Neki su izgubili simptome već nakon pet dana, a 65 posto je bilo bez ikakvih manifestacija bolesti nakon 12 dana i taj broj predstavlja prosjek trajanja oboljenja Covid 19. 

Međutim, 35 posto ispitanika pokazivalo je neke simptome i nakon dvije nedjelje. Među njima je svaki drugi oboljeli stariji od 50 godina, svaki peti između 16 i 34 i svaki treći između 35 i 50 godine - utvrdilo je istraživanje.

 

IZVOR: DNEVNI AVAZ

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano