POSUĐE KOJE IMATE U KUĆI JE OPASNO ZA ZDRAVLJE! Preko hrane unosite otrov, a ako primetite jedno ODMAH REAGUJTE!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Najnovije istraživanje pokazalo je da teflonsko posuđe može da bude štetno za zdravlje!

Iako posuđe nakon svakog korišćenja operete vodom i deterdžentom ili jednostavno mašina sa sudove to odradi umesto vas, ipak znajte da ni nakon toga niste apsolutno bezbedni.

Najnovije istraživanje pokazalo je da određeno posuđe, poput teflonskog tiganja sa neprijanjajućim slojem može da bude veoma štetan za zdravlje. Površinski sloj koji se vremenom prilikom učestalog pranja haba, ispušta hiljade plastičnih čestica, pokazala je studija objavljena u naučnom časopisu "Total Enviroment".

Teflon je odličan za kuvanje jer pomaže da se hrana ne lepi i pritom ne morate da stavljate previše ulja. Međutim, čim primetite ogrebotine na njemu vreme je da ga odložite ukoliko ne želite da naštetite svom zdravlju. Istraživači su otkrili da je teflonskim plastičnim česticama i mikroplastici teže ući u trag nego drugoj  vrsti plastike. Pa tako, naučnici su koristili Ramanovo snimanje da skeniraju više teflonskih površina koje su izgrebane ili ishabane . Sa Ramanovim snimanjem, otkrili su da čak i samo jedna ogrebotina ili površina oštećene površine na teflonskom tiganju može da oslobodi preko 9.000 plastičnih čestica.

Smatra se da ovi nalazi mogu da budu zabrinjavajući jer teflon pripada polifluorovanim supstancama (PFAS), što je grupa hemikalija koje mogu budu štetne kada se progutaju.

"S obzirom na činjenicu da PFAS predstavljaju veliku zabrinutost, ove mikročestice teflona u našoj hrani mogu da izazovu zdravstvene problemi, ali je potrebno još istraživanja kako bismo bili apsolutno sigurni", rekao j dr Čeng Fang, jedan od glavnih istraživača studije iz Univerziteta u Njukaslu.

Opet, trenutno jednostavno nema dovoljno informacija da bi se izvukao jasan zaključak o tome kako nešto poput izgrebanog teflona može uticati na vaše zdravlje. Međutim, studije poput one koju su uradili Univerzitet Finders i Univerzitet Njukasl izazivaju dosta zabrinutosti u vezi sa hemikalijama kojima možemo biti izloženi svakodnevno. Do tada, ukoliko je vaš teflonski tiganj izgreban ili oštećen, zamenite ga posuđem od livenog gvožđa ili zamenite novim teflonskim tiganjom, ukoliko ste ljubitelj njega.

(MONDO)
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: