Potvrđena optužnica protiv Predraga Bastaha iz Vlasenice
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Iz Tužilaštva je ranije sapšteno  da je Bastah vršio obezbjeđenje mjesta strijeljanja i, uz prijetnju oružjem, žrtve koje su se nalazile u autobusu usmjeravao na mjesto gdje su ubijane. Žrtve su, kako je navedeno, prethodno dovezene autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici i iz logora “Sušica”.

“Tijela žrtava su pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su strijeljani”, naveli su ranije u Tužilaštvu.

Navode optužnice Tužilaštvo će, kako je najavljeno, dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, od čega dva stručna vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Bastaha je Sud BiH 2011. pravosnažno osudio na dugogodišnju zatvorsku kaznu u trajanju 22 godine zbog zločina počinjenih u Vlasenici, te se optuženi nalazi na izdržavanju ove kazne.

Tom presudom je proglašen krivim po devet od ukupno 16 tačaka optužnice, između ostalog za ubistva nekoliko civila, kao i da je u junu 1992. u vlaseničkom selu Jarovlje učestvovao u zarobljavanju Ibrahima Lele i njegovom odvođenju iz logora “Sušica”, od kada mu se gubi svaki trag.

izvor: detektor.ba

Potvrđena optužnica protiv Predraga Bastaha iz Vlasenice

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: