PREDSEDNIK POLJSKE STIGAO U KIJEV! Prvi strani lider koji će se obratiti ukrajinskom parlamentu - održaće važan govor!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Duda je i u aprilu posetio Kijev.

Poljski predsednik Andžej Duda doputovao je u nedelju u ukrajinsku prestonicu Kijev da podrži naciju i prvi je strani lider koji se obratio parlamentu od početka ruske invazije 24. februara.

Duda, koji je već bio u poseti Ukrajini kada je agresija počela pre tri meseca, održaće govor u Radi, ukrajinskom parlamentu, saopštila je Varšava. Poljski predsednik se snažno zalaže da Evropska unija garantuje Ukrajini status kandidata za članstvo što je pre moguće.

Duda je u aprilu posetio Kijev, zajedno sa predsednicima Litvanije, Letonije i Estonije, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Zatim je predložio da im se pridruži nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, za koga je Kijev tada signalizirao da nije dobrodošao.

Posle sastanka sa liderima baltičkih država i Poljske, Zelenski je rekao da je to poseta četiri zemlje koje su prijatelji Ukrajine, zemalja koje pomažu od prvog dana i ne oklevaju da isporuče oružje Ukrajini i ne sumnjaju u potrebu za uvođenje sankcija Rusiji.

Veruje se da su nesuglasice sada izglađene između Ukrajine i Nemačke, koje su u početku oklevale da pošalju oružje Ukrajini, za razliku od drugih zemalja, ali su ubrzo promenile tu politiku.

Jedini član nemačke vlade koji je posetio Kijev od početka ruske agresije bila je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u maju.

(MONDO)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano