Premijerku Novog Zelanda odbili primiti u restoran zbog korone, morala je čekati
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Rijetko kad lider neke zemlje usput navrati do restorana. Još je rjeđe da pritom bude odbijen. Ali upravo se to dogodilo u subotu kad je novozelandska premijerka Jacinda Ardern ostala bez usluge u popularnom kafiću u Wellingtonu u kojem zbog mjera distanciranja donesenih zbog koronavirusa nije bilo mjesta, piše britanski Guardian.

"Oh Bože, Jacinda Ardern upravo je pokušala ući u Olive, ali je odbijena zato što nema mjesta", napisao je oko podneva korisnik Twittera po imenu Joey.

Njegov je tvit popraćen jezovitim emojijem, koji ukazuje da je užasnut time što se nije pronašlo mjesta za lidericu laburista, iako su restorani limitirani na 100 mjesta s razmakom od najmanje jednog metra između stolova. Petnaestak minuta kasnije Joey je dodao: "Sve OK, ipak su je smjestili."

Clarke Gayford, partner Jacinde Ardern, odgovorio je na ovaj tvit nekoliko sati kasnije, preuzevši odgovornost za situaciju: "Moram preuzeti odgovornost za ovo, nisam se organizirao i rezervirao mjesto nigdje. Bilo je lijepo od njih što su nas pronašli na ulici čim se mjesto oslobodilo. A+ usluga."

"Premijerka je rekla da će čekati kao i svi ostali"

I dok čelnici drugih zemalja mogu poslati svoje osoblje kako bi sve unaprijed bilo dogovoreno, glasnogovornik premijerkinog ureda rekao je da čekanje u kafiću tokom restrikcija zbog koronavirusa može iskusiti svako na Novom Zelandu: "Premijerka je rekla da će čekati kao i svi ostali."

Vlasnik restorana, koji nije naveo svoje ime, rekao je New Zealand Heraldu da mu je drago što može govoriti o nečemu "jednostavnom i zabavnom" nakon "drame i stresa" u prethodna dva mjeseca.

On je potvrdio da u slučaju Ardern nije napravljena iznimka i da je šef restorana isprva odbio premijerku i Gayforda. Međutim, šef restorana je nekoliko minuta kasnije, čim se jedan stol oslobodio, otrčao niz ulicu, a vlasnik je naglasio da bi to isto učinio i za druge goste.

"Prema njoj se postupalo kao i prema drugim gostima"

"Ardern je uživala u brunchu i pola sata kasnije otišla. Bila je ljubazna s osobljem i prema njoj se postupalo kao i prema svakom drugom gostu", rekao je vlasnik restorana.

Odbio je otkriti što je premijerka naručila, ali je potvrdio da je s premijerkom i njenim partnerom bila i njihova 23-mjesečna kći Neve.

Na Novom Zelandu je koronavirusom zaraženo manje od 1500 ljudi, a 21 osoba je preminula, nakon što je vlada provela rigorozne mjere za uklanjanje virusa, zatvorivši granice 15. marta i naredivši 10-dnevni karantin u cijeloj zemlji.

Dok se zemlja vraća u normalu, ovaj slučaj pokazuje da je Novi Zeland i dalje na oprezu, a popularnost Jacinde Ardern istovremeno je blizu rekordnih razina.

"Slijedimo svako pravilo", rekao je vlasnik restorana.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: