PREMINUO MILUTIN MRKONJIĆ
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Srpski političar, počasni predsednik SPS i narodni poslanik Milutin Mrkonjić (79) preminuo je danas u Beogradu u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Srpski političar, počasni predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), narodni poslanik, bivši ministar infrastrukture i bivši ministar saobraćaja Republike Srbije, Milutin Mrkonjić preminuo je danas u 79. godini, nakon što mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo..

Ove vesti potvrdio je na svom Instagram profilu Ivica Dačić.

Mrkonjić je u bolnici od početka novembra, a nedavno mu je ugrađen pejsmejker. Lekari su dali sve od sebe da mu spasu život - nažalost bezuspešno.

Mrkonjić je iza sebe ostavio dugogodišnju emotivnu partnerku Anu Bekutu i zakonsku suprugu Draganu, sa kojom se rastao pre nekoliko godina, ali nisu to zakonski ozvaničili.

Rođen je u Beogradu, 23. maj 1942. godine, diplomirao je 1971. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Po završetku fakulteta radio je u Birou za studije i projektovanje železnica, a od 1974. godine bio je rukovodilac Sektora za projektovanje. Godine 1977. zaposlio se u Centru za istraživanje i projektovanje, a njegovim spajanjem sa Saobraćajnim institutom postaje njegov direktor.

Bio je rukovodilac obnove Srbije ispred Vlade Srbije posle NATO bombardovanja 1999. godine.

Bio je potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije od 8. maja 2007. godine. Nakon što je predsednik Skupštine Tomislav Nikolić podneo ostavku, Mrkonjić je preuzeo predsedavanje sednicama Skupštine kao najstariji od potpredsednika, do izbora novog predsednika Olivera Dulića 23. maja 2007.

Na izborima za predsednika Srbije, januara 2008. godine, bio je kandidat SPS-a i osvojio je oko 6% glasova. Uspostavljanjem koalicije Demokratska stranka-Socijalistička partija Srbije, jula 2008, Mrkonjić biva izabran za ministra infrastrukture u novoj srpskoj Vladi koju je formirao Mirko Cvetković.

U Vladi koja je formirana nakon izbora u maju 2012. godine, Milutin Mrkonjić je obavljao funkciju ministra saobraćaja do rekonstrukcije koja je završena 2. septembra 2013. godine. Na tom mestu ga je zamenio stranački kolega Aleksandar Antić.

U decembru 2009. je dobio titulu počasnog doktora nauka Univerziteta Megatrend.

(MONDO)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: