PREMINUO ŽARKO LAUŠEVIĆ
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UPorodica objavila tužnu vest

Proslavljeni glumac Žarko Laušević je preminuo, saopštila je porodica.

"Obaveštavamo javnost da je danas 15.11.2023. godine u 63. godini života, posle kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević. O datumu i mestu sahrane javnost će biti blagovremeno obaveštena. U ime porodice Anita Laušević", stoji u saopštenju ožalošćene porodice.

Glumac je pre dva meseca bio u bolnici Bežanijska kosa zbog problema s plućima, ali se prošlog meseca pojavio na premijeri filma "Heroji Hilijarda" gde je publika dočekala gromoglasnim aplauzom.

Laušević je u bolnicu primljen radi redovnog primanja terapije. Izvor je tada istakao da je slavni glumac već neko vreme imao problem s plućima.

Žarko je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu "Progon". Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji Sivi dom (1984), koja mu je donela veliku popularnost. Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija.

Glumac i njegov stariji brat Branimir 31. jula 1993. godine napadnuti su od grupe huligana u blizini podgoričkog lokala "Epl". Tom prilikom je Žarko iz svog pištolja CZ-99 usmrtio napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića, dok je ovaj prilazio da se pridruži napadačima. Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva.

Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu. Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998. godine, izrečena mu je kazna od 4 godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao 4,5 godine, pušten je na slobodu.

Ubrzo nakon toga je napustio zemlju i preselio se u Njujork. Vrhovni sud Crne Gore je, po žalbi tužioca 30. marta 2001. godine, tu odluku o kazni preinačio i izrekao kaznu od 13 godina zatvora. Dana 3. jula 2009. godine, saopšteno je da je Laušević uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama zbog boravka u SAD bez vize i da se razmatra njegova ekstradicija Srbiji po međunarodnoj poternici koja je raspisana 2002. godine na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu. Dana 14. septembra 2009. godine, sud u Njujorku doneo je odluku o ukidanju pritvora Lauševiću.

Godine 2011, objavio je knjigu "Godina prođe dan nikad", a 2013. u septembru izašla je i druga knjiga. U decembru 2011. godine pomilovao ga je predsednik Republike Srbije Boris Tadić. Srpski pasoš uručio mu je 1. februara 2012. ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u Njujorku.

O njegovom životu napravljen je film "Lauš" po ideji, scenariju i u režiji Branke Bešević Gajić. Posle više godina posetio je Srbiju i Crnu Goru u maju 2014. godine.

Izvor: mondo.rs
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: