Prepolovio se posao bh radnika u Sloveniji
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Prepolovio se posao bh radnika u SlovenijiUsljed posljedica virusa korona, potražnja za bh. radnicima u Sloveniji smanjena je za 50 posto, rečeno je Nezavisnim novinama u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH. PROČITAJTE JOŠ EU daje 10 milijuna eura za zapošljavanje mladih na Zapadnom Balkanu Prema riječima Borisa Pupića, stručnog suradnika za odnose s javnošću Agencije, usprkos ovim brojevima, i dalje se obavlja posredovanje za sve naše radnike koji imaju završenu srednju školu kad je u pitanju zapošljavanje u Njemačkoj, te za sva zanimanja kad je u pitanju Slovenija.

Kaže da je obujam posredovanja manji nego proteklih godina, jer je smanjena potražnja za radnicima u Sloveniji te zbog činjenice da su veleposlanstva bila zatvorena. "Prema posljednjim podacima za Sloveniju, mi smo s krajem travnja imali 2.771 izdanu radnu dozvolu, nasuprot 5.265 u istom razdoblju 2019. godine. Što se tiče Njemačke, tu je potražnja za radnicima ista, ali je broj posredovanja manji zbog toga što veleposlanstvo nije dugo radilo i tek su u drugoj polovini srpnja počeli raditi i izdavati radne vize. S krajem srpnja bilo je izdano 286 radnih dozvola nasuprot 421 dozvole u istom razdoblju prošle godine", rekao je Pupić za Nezavisne. Prema posljednjem izvještaju Svjetske banke, u svim zemljama zapadnog Balkana očekuje se recesija zbog smanjene potražnje iz inozemstva.

Osim smanjene potražnje za domaćim radnicima u inozemstvu i mjera ograničavanja kretanja, probleme u našoj regiji će, prema njihovim podacima, izazvati i smanjenje doznaka iz inozemstva, koje su prošle godine BiH donijele oko deset posto ukupnog BDP-a. "Domaćinstva će biti pogođena smanjenim doznakama, za koje očekujemo smanjenje za najmanje deset posto u usporedbi s godine na godinu, a u Srbiji i Crnoj Gori se očekuje pad od gotovo 20 posto ", kažu u Svjetskoj banci. U posljednjem dostupnom Ekonomskom izvještaju Europske komisije za našu regiju istaknuli su da su u prvom kvartalu doznake za BiH od dijaspore porasle za 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, ali u prvom kvartalu se još nisu osjetili efekti krize, navode, između ostalog, Nezavisne novine. 

bljesak.info

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: