Profesor bogoslovije zverski silovao studentkinje u manastiru, Irinej i Porfirije ćutali na molbe žrtve
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Više tužilaštvo u Kraljevu naložilo je policiji da ispita jedan od brojnih slučajeva prijavljenih silovanja koje je izvršio prodekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Vladimir Vukašinović. Reakcija Tužilaštva usledila je tek nakon serije ispovesti žrtava u medijima i pritiska javnosti.

Međutim, ono što je posebno zabrinjavajuće jeste činjenica da su na informacije o slučajevima ostali nemi u Ministarstvu prosvete, Univerzitetu u Beogradu, kao i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Jedna od žrtava je molila za zaštitu patrijarha Irineja i mitropolita Porfirija, ali nikakve reakcije nije bilo.

Vladimira Vukašinovića su u proteklih 18 godina četiri studentkinje optužile za navodno silovanje. Nakon što je Nova.rs objavila ispovest studentkinje koja je silovana u manastiru Studenica a potom završila na psihijatrijskom lečenju, nekoliko studentkinja se ohrabrilo da se jave i ispričaju svoja iskustva i javnost je naterala tužilaštvo da otvori slučaj.

Nova svedočenja govore da su minimum 10 devojaka bile žrtve seksualnog uznemiravanja, ali i višestrukih silovanja.

Kako su potvrdili svedoci iz crkvenih krugova, to potvrđuje i dokumentacija koju je list Danas dobio na uvid – pisma žrtava i porodice patrijarhu Irineju, pismo advokata jedne od oštećenih, koje je uz propratnu medicinsku dokumentaciju poslato i patrijarhu.

Prva žrtva se obratila još pokojnom patrijarhu Pavlu koji je, nažalost, nedugo zatim preminuo.

On je inače prema svedočenjima prisutnih sveštenika, imao nameru da stvar istera na čistac, prethodno poručivši da Vukašinović treba da bude sklonjen.

Kasnija obraćanja kako studentkinja, tako i oca jedne od njih, nisu rezultirala čak ni odgovorom patrijarha Irineja. On je za medije izjavio kako je to „završena priča“.

Konačan epilog ovog slučaja daće sud, ali činjenica je da su se četiri studentkinje obratile patrijarhu, ili izrazile želju da sa njim razgovaraju, pisale Sinodu i opisivale svoja iskustva, u različitim vremenskim periodima i ne znajući jedna za drugu.

Dve od njih su završile na psihijatriji i još trpe posledice.

U vreme kada se sve dešavalo nisu bile spremne da se obrate državnim organima zbog, kako su navele, straha od jako uticajnog profesora i sveštenika, ali i sramote. Pojedini profesori PBF i sveštenici takođe su se obraćali vrhu SPC, ali su za to bili kažnjeni udaljavanjem sa fakulteta ili na druge načine.

Iz više nezavisnih izvora rečeno nam je da je Vukašinović koji se sumnjiči za višestruka silovanja, žrtve pažljivo birao.

– Sve su to bile osetljive, krhke devojke kojima je prilazio prijateljski, sa osmehom i navodnim razumevanjem. Sticao je njihovo poverenje, nekima postajao i duhovnik a kasnije je to na najgnusniji način zloupotrebljavao – rekli su nam sagovornici iz visokih crkvenih krugova, koji su u kontaktu sa ovim devojkama.

One sada vode koliko toliko normalne živote, neke su udate i imaju decu, ali nijedna od njih nije spremna da otvara stare rane i govori o golgoti kroz koju je prošla.

Jedno od silovanja navodno se dogodilo u manastiru Studenica.

Advokat Vladimir Gajić kaže da Krivični zakonik dopušta da žrtva silovanja ne bude svedok na sudu, ukoliko psihijatar proceni da bi njeno svedočenje moglo da joj ugrozi zdravlje.

– Ipak, neophodno je da makar jedna od njih, najbolje bi bilo dve, skupe snage i tužiocu daju iskaz da bi uopšte pokrenuo proces. Iako postoje raniji izveštaji psihijatara, oni neće biti dovoljni, posebno zato što vam je na suprotnoj strani jedan od „najmoćnijih“ protivnika – Srpska pravoslavna crkva, napominje Gajić.

 

On veruje da patrijarh Irinej nije imao nameru da zaštiti osumnjičenog pojedinca, već ugled SPC, ali da je praksa crkve guranje problema pod tepih – nedopustiva, posebno kada je reč o najstrašnijim zločinima, pedofiliji i silovanju.

Univerzitet u Beogradu, kojem je pre nekoliko dana upućeno pismo studentkinje Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, koja tvrdi da ju je silovao prodekan te ustanove Vladimir Vukašinović, obavestio je nadležno tužilaštvo o ovom slučaju i priložio materijal koji je studentkinja dostavila ovoj visokoobrazovnoj instituciji.

Prema rečima zaposlenih u Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, ime ovog profesora se više od 18 godina dovodi u vezu sa seksualnim zlostavljanjem, dok on, s druge strane, odbacuje pomenute navode, ističući da se radi o lažima koje služe da ga diskredituju.

 

 

Izvor: luftika.rs

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano