Protest Palestinaca u Tel Avivu: Ne možemo disati od 1948.
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

U Tel Avivu je održan protest protiv gradnje izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali te protiv izraelskog plana aneksije Jordanske doline, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom protesta na Trgu Rabin se okupio velikih broj Palestinaca, ali i značajan broj Izraelaca koji su podržali proteste. Demonstranti su nosili palestinske zastave te su alaudirajući na premijera Izraela Benjamina Netanyahua istakli transparent “premijer zločina”.

Demonstranti su simbolično istakli i transparent “Ne možemo disati od 1948.” prisjećajući se posljednjih riječi ubijenog američkog crnca Georgea Floyda.

Osim parola protiv aneksije, mogli su se čuti i povici “životi Palestinaca su važni” i “zaustavite rasizam”.

Na protestu je puštena i videoporuka demokratskog senatora iz Vermonta Bernieja Sandersa, koji je podržao proteste.

“Treba zaustaviti ilegalnu aneksiju bilo kojeg dijela Zapadne obale i okončati okupaciju. Moramo raditi na tome da svi ljudi u Palestini i Izraelu žive pod jednakim uvjetima”, poručio je Sanders.

Jedan od izraelskih stanovnika koji je pružio podršku protestu Judy Benezrak poručio je kako za izraelsko-palestinsko pitanje treba dvodržavno rješenje.

“Niko ne bi trebao živjeti pod okupacijom. Svako bi trebao imati svoju državu. Kako imamo svoju državu, oni (Palestinci) moraju imati svoju državu. Naša zemlja ne bi trebala okupirati njihovu zemlju”, rekao je Benezrak.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je s liderom opozicije Bennyjem Ganzom formirao zajedničku vladu Izraela, a obojica su najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Palestinske vlasti najavile su potpunu obustavu bilateralnih odnosa s Izraelom ako nastave s planom aneksije koji se odnosi na trećinu palestinske Zapadne obale koja je već decenijama pod izraelskom okupacijom.

Agencije

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: