PROTOJEREJ OTKRIVA JEDINI PRAVILAN NAČIN PALJENJA SVEĆA U CRKVI: Mnogi Srbi su u zabludi i uporno prave VELIKU GREŠKU
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-URetko ko zna kako se previlno pali sveća u crkvi, posebno kada je reč o onima koje namenimo za naše preminule drage osobe. Zato je protojerej Srećko Zečević razrešio sve nedoumice.

Sveća je predmet valjkastog oblika, izliven od voska, kroz koga je provučen fitilj. Služi kao izvor svetlosti, a svoju funkciju ostvaruje plamenom koji nastaje sagorevanjem fitilja. Sveće se koriste za osvetljenje i u bogoslužbene svrhe.

Sveće se u Pravoslavnoj crkvi koriste u bogosluženju, a vernici prislužuju (pale) sveće za: upokojene, za zdravlje svojih najbližih, i za Krsnu slavu.

Pravoslavlje, Ckrva, Sveća, Brojanica, Krst, Vera

foto: Shutterstock

Kada prislužujemo (palimo) sveću za pokoj duše, prekrstimo se i izgovorimo: "Seti se Gospode usnulog sluge tvog ili slugu tvojih (ime pokojnika) i podari mu (im) večno blaženstvo, zatim, poljubimo sveću i prislužimo je. Za upokojene – sveća simvolizuje da je duša umrlog prešla iz zemaljskog života u večni život, život svetlosti i istine, gde sija svetlost lica Božijeg. Za zdravlje – prekrstimo se i izgovorimo: Seti se Gospode sluge tvoga ili slugu tvojih (imena) i podari mu (im) zdravlje, sreću i napredak", zatim, poljubimo sveću (sveće) i prislužimo je.

Ne postoji praznik ili dan kada se ne prislužuju (pale) sveće za upokojene. One se prislužuju i na Božić, Vaskrs ili bilo koji drugi praznik.

Sveća, Praznik, Devojčica, Dete, Crkva

foto: Profimedia

Vlada pogrešno mišljenje u narodu

U narodu postoji mišljenje da u gorionicima gde se prislužuju (pale) sveće, gornji deo je za zdravlje, za žive, a donji deo gorionika za upokojene, ta podela je veštačka, i nema smisla, u Bogu su svi živi, tako da se može prislužiti sveća za zdravlje i u donjem i gornjem delu gorionika, to isto važi i za upokojene.

Sveća treba da je od čistog pčelinjeg voska. Kao što pčela skuplja mirisni sok i polen sa raznih čistih i mirisnih cvetova, tako i molitva vernika i njegove porodice treba da potiče iz njegovog čistog srca i neukaljane, mirisne duše.

Ikone, Ikona, Bogorodica, Sveća, Crkva, Molitva, Pravoslavlje

foto: Shutterstock

ŠTA PREDSTAVLJA SVETLOST SVEĆE?

Svetlost sveće predstavlja simbol Božanstva, jer Bog u koga mi verujemo, Sveta Trojica, živi u nepristupačnoj svetlosti; Gospod Isus Hristos je nazvan „Sunce pravde“.

Svetlost sveće označava svetlost Hristovog, jevanđelskog učenja, koje nam osvetljava životne puteve. Svetlost sveće daje toplotu, i označava toplotu, tj. toplinu, naše molitve i naše ljubavi za onog svetitelja ili čoveka kome prislužujemo (palimo) sveću.

(STIL / Saborni Hram/ Protojerej Srećko Zečević)
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: