Provođenje sile: Albanac napakostio Srbima na Kosovu
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Veći deo povratničkog sela Brestovik, kod Peći u kome žive mahom povratnici Srbi bez vode je više od mesec dana kako tvrde povratnici i to u sred širenja pandemije korona virusa. Nemaju vode ni za higijenu, dok je nekoliko grla stoke uginulo. Infrastruktura za vodosnabdevanje koja je izgrađena sredstvima međunarodne zajednice u međuvremenu je postala vlasništvo lokalnih albanaca koji su u ovom selu kupili srpska imanja i otvorili porodične firme.

Na seoskom sastanku Srbi i Albanci iz Brestovika dogovorili su se da u dva termina dnevno bude puštena voda, svim domaćinstvima. Vlasnik firme, albanac, na čijem je imanju bazen za vodosnabdevanje poštuje tu odluku. Međutim drugi komšija albanac je prema rečima Miodraga Dašića, predstavnika ovog sela, prisvojio svu vodu za sebe.

„Presekao i glavni dovod postavio ventil i zatvorio vodu. Mi čekamo da dođe voda, vode nema. Izašli smo komisijski da proverimo i videli da je on zatvorio vodu“, izjavio je za radio Goraždevac Miodrag Dašić, predstavnik sela Brestovik.

Vlasnik firme za koga meštani tvrde da im je uskratio vodu Arđend Žara, kako je rečeno nije bio na svom posedu. Sa druge strane Baškim Draga vlasnik farme na čijem se imanju sada nalazi bazen za vodosnabdevanje potvrdio je reči predstavnika sela Miodraga Dašića da po dogovoru pušta vodu dva puta dnevno ali je istakao da stanovnici u ovom selu imaju problem međusobno, jer ne mogu da se dogovore oko toga da ne zalivaju bašte, jer vode za to kako kaže, nema.

„Odlučili smo svi zajedno, pošto nema dovoljno vode u gornjem izvoru da pustimo vodu od 7 do 9 časova ujutru i 7 do 9 časova uveče da bi imali vodu, ali džabe, čim pustimo vodu iz bazena za dvadeset minuta nema više vode. Svi imamo vode ali kad se tope bašte nema, da ne tope bašte imalo bi svakog dana po dva sata, jer bazen ne može da sakupi više u ovom trenutku“, kaže u izjavi za radio Goraždevac Baškim Draga.

Da se u gornjem delu povratničkog sela Brestovik koje je sada mešovito srpsko-albansko naselje zalivaju bašte potvrdio je jedan od stanovnika Hazir Ljajić.

„Danju i noći da mi se pusti, ja ne zatvaram cev, sve mi je zeleno. Ako hoćete idite pogledajte, sve je zeleno, nije se osušilo. Je l’ to normalno ili nije normalno? Navodnjavam svaki dan. Nemam ni kozu ni kravu tu, baštu zalivam, luk mi je najbolji u selu, može celo selo da dođe da jede. Ja koristim vodu, koristi ovaj Ljubiša ovde, koriste ovi dole. I krave i stoka i kukuruzi se navodnjavaju“, kaže Ljajić.

Dok u gornjem mešovitom delu Brestovika ima vode i za navodnjavanje, u donjem delu sela gde pretežno žive srpski povratnici vode nema. To posebno predstavlja rizik za starije povratnike u vreme pandemije korona virusa, kaže povratnik Stevan Džavrić.

„Od korone se plašimo, do sada ne ali sada se plašimo. Možda bi imali ruke da operemo ali ovako nema ništa“, kaže Stevan Džavrić povratnik iz Brestovika.

Bušenje dubinskih bunara za vodu finansirala je norveška ambasada, dok je kaptažni bazen, koji služi kao rezervoar finansirao Mercy Corps. Elektro instalacije ovog bazena vode se na predstavnika sela Miodraga Dašića.

„Što je najgore, sat za struju se vodi na moje ime, tako da sam ja dobio račun za struju u iznosu od deset hiljada evra i onda su sud i izvršitelji došli da mi plene kuću“, kaže Dašić.

Dašić kaže da je usled gašenja vodovoda i zatvaranju prilaza seoskom potoku veliki problem stoka koju ima nekoliko domaćinstava.

„Zatvorio je prilaz reci u dužini od petsto metara, tako da mi sada ne možemo da priđemo kod reke i kanal koji smo imali za navodnjavanje i to je zatvorio. Ja imam krave i svinje i nemam šta da im dam da piju. Već mi se razbolela jedna krava i jedan bik je bolestan i ja sad sve to moram da vodim na prinudno klanje ili da bacim. Skoro sam bacio jednu kravu koja se razbolela od infekcije i uginula, ne znam šta da radim“, kaže Miodrag Dašić u izjavi za Radio Goraždevac.

Do objavljivanja ovog priloga na poruke novinara radio Goraždevca nisu odgovarali ni gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri ni pres služba ministara za povratak i zajednice Dalibora Jevtića.

 

 

Izvor: alo.rs

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: