PUČ 27. MARTA SU ORGANIZOVALI RUSI! Dan ranije u Beograd stiže čovek iz Moskve koji IMA SAMO 1 ZADATAK! Ovo je bio cilj
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U"Svaki put kada vam kažu da je Velika Britanija nešto uradila ovde, znajte da je to uradila ruska služba."

Pre 82. godine  dogodio se vojni prevrat koji je odredio sudbinu Jugoslavije i trasirao njen dalji put ka bloku zemalja protivnica nacističke Nemačke. Puč je izvršen u jedan sat po ponoći, 27. marta 1941. godine, a čim je informacija dospela u narod izbile su masovne ulične demonstracije u znak podrške građana puču.

U Beogradu, drugim srpskim gradovima, ali i širom Jugoslavije građani su uzvikivali parole "Bolje rat nego pakt" i "Bolje grob nego rob". Ovim pučem je poništeno potpisivanje protokola o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu koji su činili Nemačka, Italija i Japan. U ime kraljevske vlade, posle mučnih pregovora, a nakon ocene da je Jugoslavija strategijski u bezizlaznom položaju i da se nikakva pomoć od saveznika ne može dobiti, u Beču su protokol o pristupanju Trojnom paktu potpisali ministar predsednik Dragiša Cvetković i ministar inostranih poslova Aleksandar Cincar Marković.

Prema dostupnim informacijama planeri i izvođači puča bili su pripadnici neformalne grupe, uglavnom, vazduhoplovnih oficira i pojedinaca iz redova jedinica garde. Centralna ličnost puča bio je vazduhoplovni general Dušan Simović, ali je nepodeljeno mišljenje da je iza njega stajao general Bora Mirković. Prema opštem uverenju kod najvećeg broja stručnjaka presudan podsticaj državnom udaru imao je uticaj Londona i Moskve.

Prof. dr Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, gostujući svojevremeno u emisiji "LIČNO sa Petrom Latinovićem" na portalu MONDO, rekao je da su Rusi želeli da tadašnja Kraljevina Jugoslavija uđe u rat i da odbije ponudu Adolfa Hitlera da se priključi Trojnom paktu. 

"Vladimir Putin je odlikovao Stipu Mesića. Za šta ga je odlikovao? Za antifašizam ili zbog njegovog strica Marka Mesia, pukovnika vojske Kraljevine Jugoslavije koji je organizovao puč 27. marta zajedno sa Božinom Simićem. Obojica su bili ruski ljudi i Marko Mesić i Božin Simić. Tu vam je i Mustafa Golubić, ruski general koji takođe učestvuje u organizaciji puča 1941. u Beogradu. Dan pre toga, 26. marta dovode zamenika načelnika NKVD da vidi da li je sve spremno da se kraljevina Jugoslavija uvuče u rat zarad ruskih potreba. Znalo se da će Adolf Hitler krenuti na staljina. Tada prave puč 27. marta. Svaki put kada vam kažu da je Velika Britanija nešto uradila ovde, znajte da je to uradila ruska služba", rekao je tada Trifunović.

VIDEO

(MONDO)
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: