"PUTIN ĆE NAS NAPASTI!" Zemlja koja se graniči sa Srbijom u strahu - Kako u borbu sa 400 tenkova na ruskih 12.000?!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Dve trećine stanovnika ove države smatra da bi Rusija mogla da ih napadne. Pomoć očekuju od NATO.

Isporuka prirodnog gasa iz Rusije u Bugarsku je prekinuta krajem aprila zbog, kako je naveo ruski Gazprom, odbijanja te zemlje i ostalih država Evropske unije da plaćaju gas u rubljama, jer je to u suprotnosti sa dugoročnim ugovorima o snabdijevanju. Prema izveštajima koji su tada stizali iz Bugarske, činilo se kao da je ta zemlja lakše nego što se mislilo prihvatilo ovu vest. Ali, po svemu sudeći, Bugarska ima mnogo strahove u vezi sa Rusijom nego što je odsustvo prirodnog gasa.

Prema nedavnim istraživanjima, dve trećine Bugara strahuje da će Moskva izvesti raketni ili bombaški napad na objekte u Bugarskoj, dok se više od polovine plaši da bi Rusija mogla da okupira njihovu zemlju. Od upotrebe nuklearnog oružja se plaši tri od četiri Bugara, pokazuje istraživanje koje je agencija ESTAT sprovela za Fondaciju Radionica za građanske inicijative. Da bi Rusija mogla da okupira Bugarsku strahuje 54% ispitanika, a 62% da bi mogla da izvrši raketne ili bombaške napade na njenu teritoriju.

To bi moglo da bude objašnjenje zašto ta zemlja nije za oštriju politiku prema Moskvi i zašto društvo pokušava da ima neutralniji stav prema ratu u Ukrajini, piše Euractiv.

Polovina ispitanika je reklo da očekuje da NATO pomogne Bugarskoj u slučaju napada, ali samo 41% njih podržava članstvo Bugarske u toj vojnoj alijansi, dok se trećina izjasnila protiv. Istaživanje pokazuje i da samo 10% Bugara poznaje istoriju bugarsko-ruskih odnosa, dok 80% nije sigurno u svoje znanje, što stvara podlo tlo za rusku propagandu i izvrtanje istorijskih činjenica.

Bugarska država je stvorena posle Rusko-turskog rata 1877-1878, ali su vlasti u Sofiji ostale vazali osmanskog sultana i posle rata, da bi početkom 20. veka proglasila nezavisnost.

Većina Bugara (61%) ne zna da se Rusija protivila ujedinjenju bugarskih teritorija 1885. godine, a 42% je ubeđeno da SSSR nije proglasio rat Bugarskoj u Drugom svetskom ratu.

STRAH OPRAVDAN?

Vojna moć Bugarske se ne može niukom slučaju meriti sa ruskom. Reč je o zemlji koja, prema sajtu Globalfirepower, ima 11 borbenih aviona nasuprot 772 koliko ih ima Vladimir Putin. Da ne govorimo o tenkovima koje Bugarska ima nešto preko 400 dok su Rusi treći po snazi u svetu u ovoj kategoriji - Moskva može da računa na više od 12.000. Naravno, nuklearno oružje nećemo ni pominjati. Ali evo još malo statistike - Bugarska ima nula razarača i isto toliko podmornica. 

Naravno, u slučaju napada na Bugarsku, aktivirao bi se član 5. Severnoatlantskog saveza, i sve NATO članice, uključujući i Ameriku bi stale u njenu odrbanu. Barem u teoriji bi tako trebalo da bude. 

(MONDO)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano