PUTIN POSETOM KALINJINGRADU PROBUDIO STRAHOVE NATO ČLANICA: Ruski lider poručio - "Vi ste Rusija"
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-URuski predsednik Vladimir Putin posetio je rusku eksklavu na severu Evrope.Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je rusku eksklavu na severu Evrope.

Vladimir Putin je izazvao strah od rata sa NATO-om preteći zemljama Evropske unije koje se graniče sa Kalinjingradom (ruskom eksklavom u Evropi) prilikom iznenadne posete. Ruski predsednik sleteo je na teritoriju, koja se nalazi između Litvanije i Poljske, usred sve veće zabrinutosti da bi to moglo da postane žarište budućeg sukoba.

Činilo se kao da se Putin ruga baltičkim nacijama, leteći blizu Estonije i obala Letonije i Litvanije u svom predsedničkom avionu. Borbeni avioni raspoređeni su kod istočne obale švedskog ostrva Gotland dok se Putin približavao Baltičkom moru. Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je da poseta nije imala za cilj da pošalje upozorenje NATO-u, već da podstakne "razvoj". "Kada predsednik posećuje regione Ruske Federacije, to nije poruka zemljama NATO-a", rekao je Peskov.

Kamil Grand, analitičar istraživačkog centra Evropskog saveta za spoljne odnose, rekao je da Putin šalje nekoliko poruka, a pre svega ljudima u Kalinjingradu - "vi ste Rusija". "Ovo je prema mom mišljenju jasan pokušaj da se signalizira da Baltičko more nije more NATO-a nakon što su Finska i Švedska podnele zahtev za pridruživanje NATO-u", rekao je on, piše britanski "Telegraph". To je takođe bio "način da se Zapad podseti da Rusija ima vojsku u Kalinjingradu", dodao je on.

Britanske trupe su stacionirane u Estoniji, kao deo odbrane NATO-a. U januaru su se Estonija, zajedno sa Letonijom i Litvanijom, dogovorile da uspostave zajedničku baltičku odbrambenu zonu na svojim granicama sa Rusijom i Belorusijom. Estonija, bivša sovjetska država, izgradiće 600 bunkera, od kojih svaki može da primi do 10 vojnika, duž svoje granice sa Rusijom.

Kalinjingrad se smatra najverovatnijim mestom za izbijanje rata između Rusije i NATO-a. Moskva je poslala ratne avione naoružane najsavremenijim hipersoničnim projektilima u region ubrzo nakon izbijanja rata u Ukrajini. Kasnije je zapretila da će rasporediti rakete sposobne da nose nuklearne bojeve glave na rusko "ostrvo" u Baltičkom moru. Ako bi Putin premestio svoje snage iz Belorusije do Kalinjingrada, mogao bi da odseče Estoniju, Letoniju i Litvaniju od njihovih saveznika i linija snabdevanja u centralnoj i zapadnoj Evropi. Generali NATO-a nazvali su prevlaku Suvalki kod Kalinjingrada nazvali "Ahilovom petom" Alijanse.

(MONDO/N.D.)
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: