Putin potpisao zakon o prenošenju datuma završetka II svjetskog rata
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o prenošenju datuma završetka Drugog svjetskog rata sa 2. na 3. septembar 1945. godine. Dokument je objavljen na portalu za pravne informacije.

 

Autori nacrta ovog zakona, poslanici Državne dume i senatori Savjeta Federacije, objasnili su ovu inicijativu željom da se "sačuva istorijska pravda prema pobjednicima u Drugom svjetskom ratu".

Oni su konstatovali da je prezidijum Vrhovnog sovjeta SSSR 1945. godine proglasio 3. septembar za Dan pobjede nad Japanom. Međutim, u Rusiji za 2010. kao datum završetka rata utvrđen je 2. septembar - dan potpisivanja kapitulacije Japana.

"Formulacija" 3. septembar - Dan kraja Drugog svjetskog rata (1945. godine) "simbolizuje prelazak iz ratnog stanja u mir, traženje načina pomirenja i saradnje", istakli su autori inicijative.

Podudaranje sa datumom terorističkog napada

Ranije je organizacija "Majke Beslana" zatražila da se datum ne pomjera, jer je 3. septembra 2004. godine izvršen teroristički napad na školu u Beslanu.

Međutim, predsjednica Savjeta Federacije Valentina Matvijenko rekla je da se oko podudaranja datuma digla "pretjerana galama" i da se to ne smije "politizovati i dramatizovati".

Portparol predsjednika Dmitrij Peskov je u razgovoru sa novinarima odbio da komentariše prebacivanje datuma Dana završetka rata na 3. septembar.

U terorističkom napadu na školu u Beslanu, koji se dogodio 3. septembra 2004. godine, poginule su 333 osobe.

(Sputniknews.com)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano