RAMAZAN "POD KLJUČEM": U Sarajevu potpuno drugačija atmosfera
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ovo je drugi put da sveti mesec islamski vernici dočekuju u pandemiji zbog čega su u svojim domovima večeras održavali verske obrede umesto u džamijama, jer su na snazi ograničenja zbog korona virusa poput zabrane javnog okupljanja i nedavno uvedene mere policijskog časa od 21.00 do 5.00 ujutro.

Osim toga, kako bi se sprečilo širenje zaraze, Islamska zajednica u BiH je donela instrukcije o organizaciji verskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vreme ramazana.

Samim time, ni večernji obroci, iftari, neće biti kao nekadašnji na kojima se u većini slučajeva okupljao veći broj vernika, pa je tako ove godine takva vrsta okupljanja ograničena samo na užu porodicu.

Zbog drugačijeg ambijenta u kojem je dočekan mubarek mesec, na sarajevskim ulicama je primetan znatno manji broj prolaznika koji su ionako žurili kućama malo pre nastupanja policijskog časa.

Iako su vrata Begove džamije bila otvorena, tu se zateklo samo nekoliko građana koji su fotoaparatom pokušavali da zabeleže atmosferu prve noći ramazana.

Pandemija nije promenila duh ramazana i od vernika se očekuje da se uz suzdržavanje od jela i pića suzdrže i loših reči i dela, a mesec posta ispune bogosluženjem i dobročinstvom.

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: