Rat bh. pumpadžija
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Dogovor pumpadžija kojim su godinama održavali (pre)visoke cijene goriva, konačno je propao i prerastao u pravi rat. Za samo mjesec dana, cijene na pumpama u BiH su opale za oko 40-50 posto, pa se tako ovih dana dizel može kupiti i za nevjerovatnih 1,21 KM, koliko je posljednji put koštao davne 2002. godine. Za koji dan, cijene idu još niže i dizel će se na nekim pumpama kupovati za nevjerovatnih 1,16 KM!


Tržište u BiH protreslo je nekoliko neposlušnih pumpadžija koji su prekršili pravila i u trgovinu naftnim derivatima konačno uveli malo konkurentnosti. Ležerno održavanje cijena najžešće se zaljuljalo u Prnjavoru gdje su se sukobili Milan Leburić, vlasnik “Fortune” i Milorad Slavuljica, vlasnik “Slavuljuica Petrola”. Leburić je u martu prošle godine otvorio tržni centar “Fortuna City”, a nekoliko mjeseci kasnije i pumpu “Fortuna Oil” na kojoj je, kako bi privukao kupce, spustio cijene goriva bez “konsultacija” sa ostalim naftašima.

Kako se kolona automobila pred njegovom pumpom povećavala, tako je Slavuljica shvatao da nema kud i spustio cijene ispod njegovih. U trenucima kada su njih dvojica prodavali dizel za 1,69 KM po litri, na ostalim pumpama on je i dalje koštao 2,22 KM, ponegdje i 2,36 KM. Obračun je nastavljen, a u rat prodavaca goriva su se uskoro uključile i mnoge druge pumpe, poput Neškovića, koji izuzetno utiče na cijene u Banjaluci, što je dovelo do ogromnog sniženja i u ovom gradu. Pojefinilo je gorivo i na Tioilu, Super Petrolu i drugim pumpama i utakmica je prerasla u pravi rat. Nekoliko pumpi nije do kraja ispratilo ovaj trend poput Krajina petrola, Nestro petrola i drugih, ostajući pri svojim cijenama.

Matošević, direktor Tioila, na čijim je pumpama gorivo trenuto najjeftinije i košta 1,21 KM kaže da će gorivo najvjerovatnije sniziti još za pet feninga, na 1,16 KM, objašnjava da je realna cijena goriva 1,51 KM i da se može korigovati do 10 feninga, ali da više od toga ne može.

izvor: etrafika.net

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: