Rat na ulicama Minnepolisa zbog ubijenog Floyda: ljudi naoružani, grad potpuno uništen
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ovaj grad se i jutros probudio u plamenu i dimu nakon nasilnih protesta zbog smrti afroamerikanca Georga Floyda koji je podlegao povredama u policijskoj stanici nakon privođenja

 

Protesti u američkom Minneapolisu su eskalirali i postaju nasilni s obzirom na to da demonstranti pljačkaju i pale trgovine. Veliki broj naoružanih građana je na ulicama, a sinoć je jedan muškarac pronađen mrtav na mjestu protesta.

Mediji prenose kako postoji vjerovatnoća da ga je upucao vlasnik prodavnice koju je pokušao opljačkati, te da je jedna osoba u pritvoru zbog ovog slučaja.

Ovaj grad se i jutros probudio u plamenu i dimu nakon nasilnih protesta zbog smrti afroamerikanca Georga Floyda koji je podlegao povredama u policijskoj stanici nakon privođenja.

Četiri policajca koja su učestvovala u hapšenju su otpuštena, a FBI istražuje cijeli slučaj. Šef policije rekao je da im je jako žao zbog incidenta te je priznao da ima i udjela policije u nastajanju nesigurne atmosfere u gradu.

Gradonačelnik Minneapolisa Jacob Fray pozvao je guvernera Tima Wlazsa tražeći da na područje pošalje pripadnike Nacionalne garde kako stvari ne bi dalje izmakle kontroli.

Policija je ranije poduzela opsežne sigurnosne mjere i zatvorila ulaze i izlaze na nekoliko područja. Okupljeni, većinom tamnoputi građani, uzvikivali su slogane tražeći da se sudi policajcu za ovo ubistvo.

 
 

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da je dao naređenje Federalnom istražnom birou (FBI) i Ministarstvu pravde da ubrzaju istragu Floydove smrti.

izvor:https://www.fokus.ba/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: