Razotkrivajući snimci sa sastanka WHO: Kako se zataškavalo postojanje virusa?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Svjetska zdravstvena organizacija prilično se mučila da od Kine dobije prijeko potrebne informacije u kritičnim ranim danima pandemije koronavirusa, pokazale su snimke s internih sastanaka i koji su u kontradikcijji s ranijim pohvalama koje je WHO uputio Pekingu radi njihove reakcije na zarazu, piše Guardian.

Snimke s tih sastanaka, koje agencija Associated Press ima u posjedu, prikazuju dužnosnike kako se 6. januara žale da Peking ne dijeli s ostatkom svijeta podatke potrebne kako bi se procijenio rizik koji virus predstavlja za ostatak planeta. Kina je tek 20. januara priznala da je koronavirus zarazan, a 30. januara WHO je proglasio globalnu opasnost.

“Radimo s vrlo malo informacija, rekla je Maria Van Kerkhove, epidemiologinja i tehnička voditeljica WHO-a tokom pandemije Covida-19. “To nikako nije dovoljno da bismo pripremili plan”.

Glavni službenik WHO u Kini Gauden Galea kaže na jednoj od snimaka: – Trenutno smo u situaciji da nam daju informacije 15 minuta prije nego se pojave na CCTV-u (kineska državna televizija).

Ovaj izvještaj stiže nakon rastućeg nezadovoljstva međunarodne zajednice zbog kineske reakcije na koronavirus i začetak je neovisne istrage o porijeklu virusa koji je dosada zarazio više od šest miliona i ubio više od 375.000 ljudi širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija je često bila na meti kritika zbog svojih konstantnih hvalospjeva upućenih Kini, čak i kad su se pojavile prve naznake da su vlasti u Pekingu možda zadržavale informacije. Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus hvalio je Kinu zbog ‘postavljanja novog standarda u upravljanju epidemijom’ te zbog svojih hitrih i strogih mjera.

Ured WHO u Kini nije odgovorio na upite vezane uz snimku. Novinarima AP-a tek su kazali u saopćenju: “Naše vodstvo i djelatnici radili su dan i noć slijedeći pravila i regulacije organizacije kako bismo podijelili sve informacije sa svim državama članicama jednako te vodili iskrene i otvorene razgovore s vladama na svim razinama”.

Početkom januara, Michael Ryan, šef WHO-a za hitne slučajeve, kazao je na jednom od snimljenih sastanaka da se boji kako će se ponoviti epidemija SARS-a iz 2002., koju su kineske vlasti u početku zataškavale.

“Ovo je posve jednak scenarij, neumorno pokušavam dobiti informacije od Kine o tome što se zapravo događa. WHO se tada jedva izvukao s obzirom na nedostatak transparentnosti u južnoj Kini.

Ryan je kritizirao Kinu zbog nesuradljivosti i predlagao da se vrši veći pritisak na Peking.

“Ovo se u Kongu ne bi dogodilo. I nije se dogodilo u Kongu i na drugim mjestima”, kazao je referirajući se na epidemiju ebole. “Moramo vidjeti podatke. To je u ovom trenutku najvažnije”.

Upozorenja i izvještaji o misterioznom virusu nalik na SARS počeli su na kapaljku curiti iz Wuhana još u decembru prošle godine, no ubrzo su ih ušutkale vlasti. 9. januara kineski su državni mediji objavili da je bolest rezultat novog koronavirusa, no da nije zarazna.

Čak dvije sedmice kasnije, kineski dužnosnici su priznali da virus može prijeći s jednog čovjeka na drugog, a bolnice su se počele puniti oboljelima.

izvor:https://raport.ba/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano