Republika Srpska šalje još policajaca na granicu zbog povećanog priliva migranata
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Predsjedavajući Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata preko teritorije Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je da će Republika Srpska uputiti dodatne policijske snage kako bi pomogle kolegama iz Granične policije BiH u zaštiti granice od ulaska migranata.

Ćulum je dodao da će to biti učinjeno jer migranti dolaze u većem broju nakon zatišja tokom proteklih mjeseci dok su na snazi bile restriktivne mjere usljed pandemije koronavirusa.

Govoreći o incidentu koji se dogodio u srijedu, 17. juna, na području Laktaša, kada je evidentirana grupa migranata u napuštenoj vikendici, on je istakao da je policija uradila dobar posao, te najavio da će i dalje biti na visini zadatka, ali i da im je potrebna pomoć građana.

"Nakon dosta mirnije situacije u martu, aprilu i maju, ponovo imamo veći priliv migranata. Svaki dan ih evidentiramo između 150 i 200. Oni su u tranzitu. Nismo imali većih problema sve do incidenta u Laktašima kada je migrant potegao pištolj na našeg policajca koji je s druge strane reagovao kako treba", rekao je Ćulum za Glas Srpske.

On je pozvao građane da sarađuju sa policijom i dojavljuju kada ugledaju migrante.

Prema riječima Ćuluma niko nije mogao pretpostaviti da se u Jakupovcima u nekoj napuštenoj kući krije njih 20.

Govoreći o saradnji policije i građana, Ćulum je rekao da je ona dobra i da je bilo dojava o migrantima.

"Policija će uvijek reagovati na njihove dojave jer je i nama bitno da propratimo migrante na teritoriji Republike Srpske i da sve prođe i bude bezbjedno na području RS-a", naveo je on i dodao da Koordinaciono tijelo poštuje zaključak Vlade RS-a da nema zadržavanja niti smještaja migranata na teritoriji RS-a, kao i sve odluke kada je riječ o ovom pitanju.

Ocjenjujući generalno stepen migrantske krize u BiH, Ćulum je rekao da su veliki problemi u Unsko-sanskom kantonu te da ga je tamošnji komesar zvao da se uspori priliv, ali je istakao da je situacija takva da migranti nesmetano dolaze do BiH.

"Srbija ih propušta, Crna Gora, kao i Sjeverna Makedonija, Grčka i ostali. Registrovan je daleko veći broj migranata kod nas nego u Srbiji ili Sjevernoj Makedoniji", naveo je Ćulum.

On kaže da je najveći pritisak migranata i dalje na području Zvornika te da Granična policija BiH nema dovoljno kapaciteta da zaštiti granicu, dodajući da će policija RS-a narednih dana pojačati pomoć graničarima.

"U ovom momentu kao ispomoć su angažovana 52 pripadnika MUP-a Republike Srpske, a izdvojićemo ih još do 30 da pojačamo kritične zone na granici, posebno u rejonu Zvornika i Foče. Sa Srbijom i Crnom Gorom imamo oko 650 kilometara granice. Teško je to zaštititi, a ima i mnogo ilegalnih graničnih prelaza. Srbija je poslala vojsku u Šid, Slovenija mijenja regulativu, tako da će u roku od 24 časa rješavati zahtjeve za azil, odnosno odbijati podneske, te ih vraćati u susjednu zemlju. Hrvatska će ih, vjerovatno, vraćati u BiH i tako unedogled", rekao je Ćulum.

Klix.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
јул 6, 2022, 11:34 пре подне - draskoa
јул 6, 2022, 11:04 пре подне - Jole
јул 6, 2022, 9:47 пре подне - Jole
јул 6, 2022, 9:28 пре подне - zdravo