Respiratori i danas stoje na aerodromu, čeka se da "Srebrena malina" uplati više od milion KM
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U"Roba se ne može pustiti sa carinskog nadzora dok dug nije osiguran, a osigurava se ili bankarskom garancijom ili plaćanje", rekao je za Klix.ba portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U konkretnom slučaju špediter koji inače osigurava dugove nije dao bankarsku garanciju na iznos od 1.078.878,87 KM već se očekuje da uvoznik uplati iznos PDV-a direktno na jedinstveni račun UIO BiH.

Sve dok se ne dogodi uplata roba, koja je jučer ocarinjena, stoji pod carinskim nadzorom.

Da je kojim slučajem špediter dao bankovnu garanciju, onda bi imao rok 10 dana od trenutka carinjenja da plati PDV ili bi uprotivnom UIO BiH "sjela" na bankovnu garanciju i naplatila svoj dug.

U ovom slučaju navedeno je da će PDV biti plaćen pod opcijom "gotovina" što znači da je uvoznik dužan isplatiti dug PDV-a kako bi roba izašla iz carinskog nadzora.

Prema zvaničnim podacima carinske deklaracije, koje je Klix.ba ekskluzivno objavio, za 80 respiratora, odnosno za pošiljku koju je u subotu na Aerodromu Sarajevo lično dočekao i premijer FBiH Fadil Novalić, plaćeno je 6.346.346 KM. Riječ je o iznosu bez PDV-a.

Prostom računicom se može ustanoviti da je jedan respirator koštao 79.329 KM po komadu (bez PDV-a).
Treba naglasiti da nedostaje još 20 komada koji trebaju biti isporučeni. Ukoliko i oni budu isporučeni, 100 komada koje nabavlja Vlada FBiH bez PDV-a, analogno ovoj računici, košta 7.932.900 KM, a ukoliko se doda još 1.348.593 KM PDV-a dolazimo do brojke od ukupnog iznosa od 9.281.493 KM.

Napomene radi, kako stoji na carinskoj deklaraciji, u ovu cijenu su uključeni i troškovi transporta.

Inače, Vlada FBiH je za 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH platila 10,5 miliona KM, pa se postavlja pitanje šta je sa razlikom većom od milion KM.
 
Izvor Klix.ba
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: