Rudarenje Bitkoina godišnje troši više električne energije nego Holandija, Argentina i Ujedinjeni Arapski Emirati!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U„Rudarenje“ za kriptovalutu zahteva energiju i teške računarske proračune za verifikaciju transakcija.

Istraživači sa Kembridža kažu da troši oko 121,36 teravat-sati (TWh) godišnje – i verovatno će tako ostati osim ako vrednost valute ne padne.

Odluka kompanije za električna vozila Tesla da ulaže velika sredstva u Bitkoin izazvala je kritike da na taj način podriva sopstvenu opredeljenost ka zaštiti životne sredine.

 

Vrednost valute ove nedelje dostigla je rekordnih 39.550 evra, posle saopštenja kompanije Tesla o kupovini Bitkoina u vrednosti od oko 1,5 milijardi, kao i da će u budućnosti prihvatiti ovu digitalnu valutu za plaćanje.

 

Ali porast cene daje još veći podsticaj rudarima Bitkoina da pokreću sve više mašina.

 

Kako se cena povećava, tako se povećava i potrošnja energije, prema Majklu Rauču, istraživaču iz Kembridž Centra za alternativne finansije, koji je koautor mrežnog alata za generisanje ovih procena.

 

„Zapravo je dizajnirano da Bitkoin troši toliko električne energije“, rekao je Rauč za BBC-ijev podkast „Tek Tent“.

 

„To se neće promeniti u budućnosti, osim ako cena Bitkoina značajno ne padne.“

 

Internetski alat rangirao je potrošnju električne energije Bitkoina iznad Argentine (121 TWh), Holandije (108,8 TWh) i Ujedinjenih Arapskih Emirata (113,20 TWh) – i postepeno se približava potrošnji Norveške (122,20 TWh).

 

Energija koju koristi mogla bi da napaja sve kotlove koji se koriste u Velikoj Britaniji 27 godina, navodi se u izveštaju.

 

Studija sugeriše i da bi količina električne energije koju svake godine troše uvek uključeni, ali neaktivni kućni uređaji samo u SAD mogli bi da napajaju čitavu Bitkoin mrežu godinu dana.

 

 

Izvor : Danas

 
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: