Rukomet - Melić: Još u meni snage ima
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Dvadeset drugog juna napuniće 36 godina, igra u francuskoj Starligi i dvije sezone zaredom je u anketi renomiranog rukometnog portala Handnews.fr najbolje desno krilo u drugom po kvalitetu nacionalnom šampionatu u Evropi

Što to govori?

- Govori o tome da u meni još ima snage, da sam i dalje predan rukometu kao u početnim godinama karijere - kazao je za Arenu Fahrudin Melić, as Šamberija, nekadašnji igrač sarajevske Bosne, banjalučkog Borca, mostarskog Zrinjskog... i reprezentativac Crne Gore.

- Cijelog života trudio sam se da budem profesionalac. Mogu da budem srećan i zahvalan Bogu i ekipi na tome što u poznim igračkim godinama mogu da se pohvalim da sam prije svega zdrav, a ponekad i da odigram dobru utakmicu.

To ,,ponekad“ se događa često. Dokaz: u nedavno završenoj sezoni u Francuskoj, koja nije kompletirana zbog pandemije korona virusa, bio je prvi strijelac ekipe, a sedmi u ligi - postizao je prosječno 5,1 pogodak po meču i imao uspješnost realizacije od 73,91 odsto.

Posjetioci portala handnews.fr dali su mu 1.965 glasova, šest više nego Feranu Soleu iz Tuluza. Morten Vium iz Šartrea sakupio je 1.121.

- Uvijek sam bio skroman, pokušavam takav i da ostanem. Zato kažem ,,ponekad“, a poslije neka drugi procijene. Guramo dobro, prošla sezona nam je ekipno baš bila uspješna. Završili smo kao treći, osvojili i Kup. Ove sezone smo bili u tranziciji jer smo promijenili nekoliko igrača i platili smo to rezultatski, ali više zbog korona virusa jer su nam dolazile utakmice u kojima smo planirali da uzmemo bodove i budemo koju poziciju iznad. Nije nam se dalo, tako je - kako je.

Fali vrijeme sa porodicom

Vihorni Prijepoljac, koji je odrastao u Bosni i Hercegovini, a igrao za selekciju zemlje iz koje su mu preci, ima ugovor sa Šamberijem do kraja naredne sezone.

- Planiram da potom možda odigram još jednu sezonu. Fizički bih mogao možda i duže, ali muči me razdvojenost od familije koja živi u Sarajevu. Djeca su porasla i supruga to ne može više da izbalansira. Odlučili smo da se vratimo u Sarajevo i živimo ovdje, gdje smo i djecu upisali u školu, i očinska ruka treba da bude prisutnija nego što je sad - rekao je Melić iz glavnog grada BiH.

Budući da je u Šamberiju već četiri godine, te da je prije toga igrao za Pari Sen Žermen, Melić ne bi imao ništa protiv da karijeru završi u Francuskoj.

- Volio bih to, ali nakon korona virusa ništa neće biti isto, prije svega finansijski. Nisam spreman za veliko smanjenje ugovora, ali volio bih da završim karijeru u Šamberiju jer sam se lijepo snašao i imam odličan odnos sa ljudima iz kluba. Međutim, ne isključujem mogućnost da pređem u drugi klub i tamo završim karijeru. Uprava će tek da vidi što i kako dalje sa projektom, sve je neizvjesno, takva je situacija u svim klubovima.

Ne volim osrednjost

Nije pouzdano desno krilo ni ranije žurilo sa odlukama. Bio je strpljiv, čekajući pravi trenutak za promjenu i korak dalje, zbog čega se i duže zadržao u BiH, igrajući za Bosnu, Zrinjski i banjalučki Borac, prije nego se otisnuo u slovenačko Gorenje, a onda konačno i napustio prostor bivše SFRJ.

- Uvijek sam čekao da dođe klub koji će me zadovoljiti kada su ciljevi u pitnaju. Nisam htio pošto-poto da odem u neke osrednje ili ekipe koje se bore za opstanak. U Gorenje sam otišao, naravno pored finansijske strane, najviše zbog što su nam se ambicije poklopile. Željeli su da se bore za titulu i te dvije godine u Sloveniji su lijepa istorija. Poslije sam otišao u Pari San Žermen i evo sada sam u Šamberiju. Uvijek sam volio da budem u ekipama koje su stremile da naprave nešto konkretno, a ne da se životari i igra bez nekog cilja. To me nikad nije interesovalo.

Guraj do cilja

Može se zaključiti - Fahrudin Melić je čovjek pravih izbora.

- Ako neko stvarno želi da se profesionalno posveti rukometu, pored finansijske strane treba uvijek da gleda sa kim igra, koliko igra... Na početku karijere treba postaviti cilj i onda gurati svim silama ka njemu. Imao sam toliko loših momenata, i onih kada sam bio zapostavljen, ali sam uvijek gurao ka onome što mi je bilo u glavi. Treba malo i sreća da te proprati, da te u određenom trenutku vide ljudi iz kluba koji žele da te angažuje, a najviše ima u tome da te trener hoće. Potrebno je da se poklopi nekoliko stavki da bi sve funkcionisalo kako treba - sumirao je popularni Mela.

O reprezentaciji Crne Gore

Jedna od važnijih odluka u Melićevoj karijeri datira iz 2010, kada je na nagovor sadašnjeg predsjednika Rukometnog saveza Crne Gore, a tada njegovog saigrača u sarajevskoj Bosni, Petra Kapisode, obukao dres crnogorske reprezentacije.

Sa ,,lavovima“ je igrao svjetsko i evropsko prvenstvo, bio miljenik navijača...

- Bio bih stvarno loš čovjek kada bih se požalio na bilo što tokom vremena kada sam igrao za Crnu Goru. Prvo što sam bio u najboljim igračkim godinama, a onda što sam igrao sa prije svega jako dobrim ljudima i poštenim momcima, kao i igračima. Da ne pričam o tome kako sam dočekan u svakom gradu u kojem smo igrali. Iz Crne Gore nosim uspomene na prelijepo vrijeme i dosta velikih prijatelja - izjavio je Melić.

- Pratim i podržavam sadašnju generaraciju, u stalnom sam kontaktu sa Petrom i Zoranom (selektorom Roganovićem, op.a.), kao i ostalim saigračima. Sve mi lijepo izgleda, drago mi ja da se Savez tako lijepo organizovao i da dobro funkcioniše, to daje rezultate. Momci igraju u jakim klubovima, to iskustvo i ozbiljnost prenosi se na reprezentaciju i to je prvi korak ka unapređenju nacionalnog tima i dostizanju većih ciljeva.

Volio bih da radim sa djecom

Čime će se baviti Fahrudin Melić kada za godinu-dvije, možda i tri, završi igračku karijeru?

- Još nisam počeo da razmišljam o tome. Po prirodi našeg posla svi ostanemo u rukometu, veliki smo ,,bolesniciׅ“ kad je ovaj sport u pitanju. Volio bih da radim sa djecom, da nešto znanja i iskustva stečenih kroz život i rukomet prenesem na mlade generacije, Još nisam načisto, kad prekinem sa igračkom karijerom sješću, razmisliti i odnijeti odluku - kazao je čovjek koji je dijelio svlačionicu sa Tjerijem Omejeom, Mikelom Hansenom, Nikolom Karabatićem, Likom Abalom...

Pobjeda.me

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: