Rumunski predsjednik novčano kažnjen zbog šale na račun mađarske manjine
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Nacionalno vijeće za borbu protiv diskriminacije (CNDC) Rumunije u srijedu je novčano kaznilo rumunskog predsjednika Klausa Iohannisa zbog uvredljive primjedbe na račun mađarske manjine.

Iohannis mora platiti 1130 dolara zbog sugestije da su socijaldemokrati (PSD) i njihovi politički saveznici dogovorili predaju Mađarskoj dijela Transilvanije u kojemu dominiraju etnički Mađari.

Reagirajući na prijedlog zakona o većoj autonomiji regije, predsjednik je rekao "dobro jutro, PSD" izgovarajući taj akronim snažnim mađarskim naglaskom. Prijedlog zakona je u međuvremenu odbačen.

Dobio nagradu za podršku manjinama

Predsjednik je za portal gformedia.ro rekao da će se žaliti na "izrazito političku" odluku Nacionalnog vijeća za borbu protiv diskriminacije (CNCD) koje se u 30 dana treba službeno izjasniti o objavljenoj odluci. 

Iohannis, rumunski predsjednik njemačkog porijekla, u decembru je dobio njemačku nagradu Charlemange za svoju podršku manjinama u Rumuniji.

Rumunija se približava regularnim parlamentarnim izborima koji bi se trebali održati krajem ove godine ili početkom 2021. 

Iohannis i njegovi liberali tražili su ranije izbore nakon što je PSD izgubio vlast u decembru i prešao u opoziciju poslije niza korupcijskih skandala. 

No to je PSD pokušavao spriječiti, a kasnije je izbila kriza koronavirusa.

Agencije

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: