Rusi presekli snabdevanje ukrajinskih snaga
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ministarstvo odbrane saopštilo da su masovni udari ruskih trupa 23. novembra poremetili prebacivanje rezervi Oružanih snaga Ukrajine železnicom.

Ruske snage izvele su juče napad visokopreciznim oružjem velikog dometa iz vazduha, sa mora i kopna na sistem vojne komande Ukrajine i sa njim povezane energetske objekte. Svi naznačeni ciljevi napada su pogođeni, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"Udari su poremetili saobraćaj železnicom, tačnije prebacivanje ukrajinskih vojnih rezervi, stranog naoružanja, vojne opreme i municije u područja borbenih dejstava", navodi se u saopštenju agencije.

Dan ranije je održan hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, sazvan na zahtev Kijeva posle udara na ukrajinsku infrastrukturu. U nekoliko gradova, uključujući Kijev, Odesu i Lavov, struja je potpuno nestala. U mnogim oblastima je takođe stalo vodosnabdevanje. U Južnoukrajinskoj nuklearnoj elektrani zaustavljeni su agregati, a nuklearna elektrana Rivne prebačena je u hitan rad.

Ministarstvo energetike Ukrajine saopštilo je da su sve nuklearne elektrane u zemlji i većina termoelektrana i hidroelektrana privremeno bez struje, a velika većina potrošača električne energije ostala je bez struje.

Ruski stalni predstavnik u UN Vasilij Nebenzja rekao je da su akcije Moskve "odgovor na upumpavanje Ukrajine zapadnim oružjem i nerazumne pozive Kijeva na vojnu pobedu nad Rusijom". Nebenzja je dodao i da su sva razaranja koja su najavile vlasti "posledica pada stranih i ukrajinskih raketa PVO raspoređenih u naseljenim mestima".

On je takođe okrivio ukrajinsku PVO za civilne žrtve i oštećenje civilne infrastrukture tokom granatiranja, podsećajući na postavljanje ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane među stambenim naseljima. Prema rečima diplomate, kao rezultat toga, fragmenti raketa ili "ukrajinske rakete koje su zalutale pogodile su one objekte u koje Rusija nije ni ciljala".

Ukrajinske trupe ispalile su deset raketa sa "grada" na Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su 10 raketa iz BM-21 "grad" na Petrovski i Kirovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

"Zabeležena je vatra iz Oružanih snaga Ukrajine u sledećim pravcima: 12.51 – naselje Grigorovka – grad Donjeck (Petrovski, Kirovski okrug), kao i 10 raketa ispaljenih sa BM-21 Grad", navodi se u Telegram kanalu predstavništva.

Pored toga, ukrajinski vojnici ispalili su pet granata kalibra 155 mm u Petrovskom okrugu u Donjecku i tri granate kalibra 155 mm u Kijevskom okrugu u Donjecku.

Artiljeriju kalibra 155 milimetara koriste zemlje NATO. SAD su Kijevu isporučile dalekometne haubice M777 kalibra 155 milimetara, ukrajinske trupe ih aktivno koriste za granatiranje gradova Donjecke i Luganske Narodne Republike. Takođe, ukrajinske trupe su snabdevene nemačkim samohodnim topovima PzH 2000, poljskim samohodnim topovima Krab i francuskim samohodnim topovima CAESAR.

Napredovanje ruskih trupa 

U kupjanskom pravcu su preventivnom artiljerijskom vatrom i udarima jurišne i armijske avijacije sprečeni pokušaji ukrajinskih snaga da izvedu napad na ruske trupe u pravcu naselja Berestovo u Harkovskoj oblasti. Ubijeno je do 60 ukrajinskih vojnika, a uništeno jedno borbeno oklopno vozilo i dva kamioneta.

U krasnolimanskom pravcu sprečeni su pokušaji ukrajinskih snaga da izvedu napad u pravcu naselja Ploščanka i Červonopopovka u LNR. Ubijeno je više od 15 ukrajinskih vojnika, a uništeni su jedno borbeno vozilo pešadije, minobacačka posada i tri automobila.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno 333 aviona, 177 helikoptera, 2.558 bespilotnih letelica, 390 protivvazdušnih raketnih sistema, 6.791 tenkova i drugih oklopnih vozila, 902 borbenih vozila za višecevne raketne sisteme, 3.616 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 7.340 jedinica specijalnih vojnih vozila.

 
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: