RUSI UŠLI U SUKOB SA JOŠ JEDNOM ZEMLJOM, GAĐALI NJIHOVE AVIONE? Uz pomoć saveznika OTVORILI VATRU, usledio kontranapad
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ruske snage napale su izraelske avione u Siriji u petak prošle nedelje koristeći svoje protivvazdušne rakete S-300.

Ruske snage su možda otvorile vatru na izraelske avione u Siriji. Veruje se da se navodni napad dogodio u Siriji u petak prošle nedelje, prema vestima izraelskog Kanala 13. U izveštaju se navodi da je Rusija koristila svoje protivvazdušne rakete S-300 dok su izraelski avioni napali ciljeve u severozapadnoj Siriji.

U petak uveče, najmanje pet osoba je poginulo, a sedam povređeno u navodnom vazdušnom napadu, javila je sirijska državna novinska agencija. Međutim, drugi mediji u zemlji su tvrdili da je ubijeno šest osoba, prenosi Njuzvik.

Izveštaji pokazuju da je sirijska vojska ispalila desetine protivvazdušnih projektila na izraelske avione. Pored toga, protiv mlaznjaka su korišćene i sirijske baterije S-300, kojima upravlja ruska vojska i koje ne mogu da pucaju bez njihovog odobrenja.

Rusija, bliski saveznik sirijskog Bašara el Asada, ima snage koje su smeštene i deluju u Siriji. Osim što Siriji obezbeđuje svoju protivvazdušnu odbranu, Moskva takođe održava najsavremenije sisteme protivvazdušne odbrane S-400 kako bi zaštitila sopstvenu imovinu u Siriji, ali ih nikada nije okrenula protiv izraelskih aviona.

Tenzije između Rusije i Izraela su počele otkako je ruski predsednik Vladimir Putin izvršio invaziju na Ukrajinu u februaru. Ovo se pojačalo nakon komentara ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova koji je rekao da je Adolf Hitler možda imao "jevrejsku krv“. Nakon toga, Putin se izvinio premijeru Izraela Naftaliju Benetu, preneli su izraelski mediji. Iz Kremlja su odbacili ove tvrdnje o navodnom izvinjenju šefa Kremlja.

(MONDO)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano