Ruzmarin: Prirodni lijek protiv reume, stresa, a i poboljšava cirkulaciju
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ruzmarin latinskog naziva Rosmarinus officinalis je višegodišnja biljka koja raste u mediteranskom pojasu, pre svega u Španiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj i u Egiptu, a danas je prisutan širom sveta. Svoju veliku popularnost stekao je već u 8. veku kad su ga Rimljani doneli u južnu Englesku. Ova divlja aromatična biljka može da se pronađe na mestima na kojima se nalaze stenoviti obronci krečnjaka neposredno uz more.

Lekovita svojstva ruzmarina su neverovatna

Ova mediteranska biljka već se vekovima koristi kao začin u pripremi hrane, a najčešće se može naći u italijanskoj kuhinji. Međutim, osim što brojnim jelima daje lep i prijatan ukus, on samim unošenjem putem varenja u naš organizam dovodi do ubrzavanja metabolizma i čisti digestivni trakt. Ruzmarin kao lek u narodnoj medicini preporučuje se osobama koje imaju tegoba sa žuči kao i onima koji pate od čestog nadimanja.

Poboljšava pamćenje

Veoma uspešno se pokazao i kad je u pitanju unapređivanje funkcija mozga. Naime, u tradicionalnoj medicini Grka i Arapa odavno se koristio čaj od ruzmarina za bolje pamćenje, a i dan danas se ovaj napitak koristi u iste svrhe.

Izvanredan je borac protiv stresa

U borbi protiv stresa često se koriste sintetički lekovi koji su skupi i neretko deluju kratko. Kako biste izbegli upotrebu ovakvih medikamenata, savetujemo vam da svakodnevno koristite ruzmarin kao lek tako što ćete piti čaj od ove biljke i to jednu šolju ujutru ili uveče. Već smo spomenuli korist eteričnog ulja ruzmarina, pa ćemo vam dodati još savet da ukoliko ga pomešate sa uljem lavande i dodate malo morske soli, dobićete veoma prijatan osveživač prostora koji će vas ujedno opustiti i svojim prijatnim mirisom uticati da se oslobodite stresa i napetosti.

Popravlja cirkulaciju u nogama

Ukoliko imate problem sa niskim krvnim pritiskom i cirkulacijom, možete sasvim prirodno da koristite ruzmarin kao lek za srce da bi eliminisali ove tegobe. Dovoljna je jedna šolja čaja od ove biljke dnevno kako biste već posle 20 dana osećali značajno poboljšanje zdravstvenog stanja. Još jedna od činjenica koja će vas zaintrigirati da upotrebljavate ruzmarin kao lek jeste da on veoma uspešno rešava problem malokrvnosti, naročito kod dece.

Napravite ruzmarinovo vino protiv reume

Veoma koristan prirodan lek protiv reumatskih tegova dobija se ako uzmete dve pune kašike lišća ruzmarina i potopite ga u 1 litar belog vina. Ovu mešavinu je potrebno ostaviti da stoji 6 dana, a nakon toga treba da se procedi kroz gazu ili cediljku.

Preporučena doza koju treba da konzumirate je jedna čašica ujutru na prazan stomak. Ruzmarinovo vino protiv reume je koristan i efikasan lek, jer blagotvorno deluje na srce, poboljšava njegov rad, podstiče izbacivanje suvišne vode iz organizma putem mokrenja, a pored toga pokreće i normalizuje cirkulaciju.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
јул 19, 2022, 10:33 пре подне - Iskoni
јул 15, 2022, 9:45 пре подне - Iskoni
јул 14, 2022, 10:54 пре подне - swatch info
јул 14, 2022, 9:01 пре подне - Jole
Autor: