SAD JE PRAVO VRIJEME ZA BRANJE SRIJEMUŠA: Ukusna biljka koja liječi!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

U proljeće je najdjelotvornija, a srijemuš - biljka iz porodice luka, predstavlja savršeni čistač krvi od otrova koji su se tokom zime nagomilali u organizmu. I ovog ranog proljeća srijemuš krasi tezge na pijacama.

Problem je što njegova berba traje kratko, mladi listovi brzo se osuše i izgube ukus.

Srijemuš je još poznat i pod nazivima divlji i medvjeđi luk. Zašto medvjeđi? Medvjeđi luk je dobio naziv zahvaljujući medvjedu kojem je to prvi proljetni obrok. Medvjed nakon dugog zimskog sna treba nešto brzo za okrjepu, a medvjeđi luk mu pruža sve ono što mu treba.

Iako su poznati zdravstveni benefiti ove biljke i aroma koja neodoljivo podsjeća na nešto blažu verziju bijeloga luka, srijemuš još uvijek na jelovnicima nema ono mjesto koje zaslužuje.

Ali s vremenom se to polako mijenja pa je za vjerovati da će i srijemuš uskoro biti na jelovniku sve većeg broja domaćeg stanovništva.

Upravo ti vjesnici proljeća, mladi listovi srijemuša su najukusniji i najzdraviji, kažu nutricionisti.

Stari listovi srijemuša imaju ljući i oporiji ukus, tako da se lišće ove biljke najčešće koristi za pripremu salate. Srijemuš se takođe može koristiti za regulaciju krvnog pritiska, smanjenja masnoće u krvi, protiv crojevnih parazita, i jedna od najvećih vrijednosti te namirnice jest vitamin C koji je neophodan za liječenje proljetnog umora, jer preko zime se uglavnom koriste namirnice koje su termički tretirane i na taj način se smanjuje jedan dio vitamina, a ovo je svježa namirnica koja na lijep način osvježava jelovnik.

Sa branjem listova prestaje se čim biljka počne cvjetati, ali se zato lukovice skupljaju u ljetnjim i jesenskim mjesecima i služe za pripremu različitih lijekova. 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
јул 19, 2022, 10:33 пре подне - Iskoni
јул 15, 2022, 9:45 пре подне - Iskoni
јул 14, 2022, 10:54 пре подне - swatch info
јул 14, 2022, 9:01 пре подне - Jole
Autor: