ŠAMAR VAŠINGTONU: Kina neće dozvoliti Americi da svet vrati u stanje u kojem će vladati zakoni džungle




PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

KINA neće dozvoliti Americi da svet vrati u stanje u kojem će vladati zakoni džungle, a ne međunarodno pravo i norme međunarodnih odnosa, izjavio je šef kineske diplomatije Vang Ji.

- Mi ćemo odlučno štititi državni suverenitet i teritorijalnu celovitost Kine, obuzdavati pokušaje Amerike da koristi Tajvan za kontrolu nad Kinom i raspršićemo iluzije Tajvana da mogu da se oslone na SAD u težnjama ka nezavisnosti. U isto vreme mi poštujemo međunarodno pravo i osnovne norme međunarodnih odnosa, a posebno najvažnije međunarodno pravo o nemešanju u unutrašnja pitanja druge zemlje kako je predviđeno Poveljom UN - rekao je Vang na konferenciji za medije na marginama sastanka ASEAN u Pnom Penu.

Kineski ministar je dodao da ukoliko princip o nemešanju u unutrašnja pitanja bude ignorisan i odbačen svet će se vratiti zakonima džungle, a SAD će se još bezobzirnije odnositi prema drugim državama.

 Tako nešto ne možemo da dozvolimo i sve zemlje treba da se ujedine kako se tako nešto ne bi dopustilo i sprečilo da civilizacija nazaduje - rekao je Vang.

Odgovor Kine na posetu Pelosi Tajvanu – opravdan

Vang je rekao i da je odgovor Pekinga na posetu predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu zakonit i opravdan, a vojne vežbe u blizini ostrva transparentne i profesionalne.

Komentarišući navode da Amerika jača vojno prisustvo u regionu, šef kineske diplomatije kaže:

- Uobičajeni metod Amerike je da se prvo naprave problemi, a onda da se oni koriste za sopstvene ciljeve, ali tako sa Kinom neće moći. Želimo da ozbiljno upozorimo SAD da ne deluju nepromišljeno i da ne produbljuju krizu.

Ministar je naglasio da poseta Pelosi Tajvanu predstavlja ozbiljno narušavanje suvereniteta Kine, mešanje u unutrašnja pitanja i kršenje obaveza koje je Amerika preuzela na sebe.

Kina, naravno, mora da da odlučan odgovor, rekao je Vang.

- Naša pozicija je pravedna, zakonita i osnovana, naše mere odlučne, snažne i na mestu, naše vojne vežbe su transparentne i profesionalne, u skladu sa domaćim zakonodavstvom, međunarodnim pravom i praksom i njihov cilj je - upozoriti vinovnike i kazniti snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana - zaključio je Vang.

(Sputnjik)





Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: