Šarović podnosi krivičnu prijavu protiv Dodika zbog prisluškivanja
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović oštro je kritikovao vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, ali i entiteta Republika Srspka kazavši kako je vrijeme za drastične promjene jer je BiH na početku jednog dramatičnog perioda za koji aktuelne vlasti nemaju rješenje. Najavio je i podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika koji je sinoć priznao kako se opozicija prisluškuje.

Šarović je rekao da se kao predsjednik SDS-a zalažem za to da lokalni izbori budu održani u redovnom terminu ukoliko se uspostave uslovi za održavanje, prije svega ukidanje vanrednog stanja, ali i osiguranje sredstava iz budžeta zajedničkih institucija.

"Vidimo da se tu kasni. Vidjet ćemo da li će se u narednim sedmicama osigurati neophodni uslovi. Vidimo da se prijeti usvajanjem budžeta što je po meni potpuno neodrživo. Do prije nekoliko dana gospodin Dodik je govori o tome da se njemu žuri za lokalne izbore, a sada se plaši izbora i uslovljava nekim stvarima, izborom CIK-a i zaključujemo da mu je veoma stalo da drži kontrolu nad ovom ključnom nezavisnom institucijom u BiH. To je radio 2014. i 2016. godine, sada su druge prilike, ne može da izvrši kontrolu i ne može da utiče. Znamo šta je radio 2014. godine s glasačkim lisićima i sprečavanjem prebrojavanja već upotrebljenih listića. Mislim da se približavamo trentuku kada ćemo imati CIK kao nezavisnu instituciju s nezavisnim pojedincima koje karakteristiše struka što Dodiku ne odgovara i sada on priča neku priču koja je neprihvatljiva. Više govori o tome da smo ga uhvatili konačno sada i da neće moći raditi ono što je radio u prethodnim izbornim ciklusima", rekao je Šarović.

Kazao je da Dodiku lično ne odgovaraju članovi CIK-a, ali da nije na njemu da daje ocjenu njihovog rada i izbornog procesa, već na institucijama unutar zemlje i međunarodnim tijelima zaduženim za to.

SDS već ulazi u početnu pripremu za lokalne izbore sa visokim ambicijama, kaže Šarović i dodaje kao vjeruje da je konačno došao trenutka da pobijede oni koji su bolji, imaju program, koji su normalni.

"Nama treba u RS-u, obzirom da je gro našeg angažovanja tu, normalna sa normalnom vlašću koja nudi projekte, ne krade, koja želi da se približi građanima. Sve to nije ova aktuelna vlast. Potpuno je jasno da se radi o vlasti koja sigurno RS vodi u siromaštvo i propast. Vidimo da je RS najsiromašniji dio Evrope, da je lošiji dio BiH, da se iseljava, nazaduje, nema napretka ni programa, u potpunosti se tajkunizuje i mislim da je to jedaa trenutak koji će građani prepoznati. Radit ćemo na tome da ponudimo izlaz iz te situacije", rekao je Šarović.

Govoreći o Prijedoru, najavio je kako će zajedno s drugim strankama imati kandidata za načelnika te su spremni da on ne bude iz SDS-a već čovjek koji može biti dobar za sve građane. Isti "recept" koristit će i za Hercegovinu

"Mislimo da će ljudi, posebno nakon ove pandemije i neodgovarajućeg djelovanja vlasti, spoznati da je trenutak da se osvijeste i više razmišljaju o sebi. Prije svega mislim da je lošije reagovala vlastu u RS-u. To vidimo iz ovih podatka. Vanredno stanje koje je uvedeno i iskorišteno je da bi se bez društvene kontrole potrošio ogroman novac na javne nabavke bez transparentnog pristupa. Vidimo da se javljaju afere jedna za drugom, a najmanje je trošen novac za zdravstvenu zaštitu, više za kupovinu softvera i informacionih sistema za Elektroprivredu i druge institucije. Javljaju se potecijalno ogromne afere s poljskom bolnicom. Vidimo da iako FBiH ima duplo više stanovnika od RS-a, s druge strane imamo duplo veće brojke zaraženih u RS-u što bi i laiku izgledalo vrlo neobično. Vidimo da je na kraju vanrednog stanja duplo više zaraženih nego što je to bilo kada je uvođeno. Mislim da vlast nije položila ispit. Ministar Šeranić koji je na početku davao otpimizam je sklonjen i marignalizovan. Pojavljivao se samo jedan čovjek koji je član Predsjedništva, bio je premijer i predsjednik RS, onaj koji dočekuje konvoje, dijeli respiratore, maske i vatrogasac je i zdravstveni radnik i na kraju kaže da se umorio od tog posla, ali ne vidimo zbog čega. To je žalosno", rekao je Šarović.

Kazao je kako je recesija pokucala i na vrata BiH, ali da za razliku od nas zemlje regije imaju posebne programe i izdvajaju posebna sredstva te posežu za specijalnim mjerama da se spase.

"Kod nas ovdje o tome niko ne razmišlja, ni Predsjedništvo ni Vijeće Minsitara kao centralna državna institucija. Mislim da nemaju novca. Glavna briga ispade ova podjela sredstva MMF-a, oko toga se otimaju nosioci vlasti, a to je kap u moru. Nemaju jasnog programa za spašavanje ekonomije, izgubit ćemo radna mjesta, možda hiljade preduzeća će otići u stečaj ili bankrotirati. Mislim da ćemo izvući najdeblji kraj u regiji i mislim da smo na početku jednog dramatično teškog perioda", rekao je Šarović.

Komentirajući dešavanja u Predstavničkom domu PSBiH kazao je kako više ni običnom građaninu nije jasno ko je vlast, a ko opozicija, te da to govori o nedostatku jasne većine i plana kuda BiH ide.

"Mislim da je to jedno rasturanje onih koji su u palramentarnoj većini, vidite po donošenju odluka. Nemaju inicijativu, iz Vijeća ministara ne dolaze zakoni, raspravljamo o tačkama od prije godinu dana, a dvije trećine inicijativa su iz opizicije. Nevjerovatno fulidno stanje nezabilježeno u posljednjih 20 godina što govori o tome da je sazrelo vrijeme da se nešto mora uraditi za dobro svih u BiH", kazao je Šarović.

Istakao je kako je postojeći saziv izvršne vlasti u BiH najgori u historiji otkako je konstituisan prvi saziv Vijeća ministara kazavši kako nije kredibilan i kako je davno bilo vrijeme da ode u historiju.

Govoreći o Dodikovoj izjavi da se opozicija u RS-u prisluškuje, Šarović je rekao kako je to vrlo značajno priznanje u zvaničnoj instituciji od člana Predsjedništva BiH te da će kao opozicija i pojedinci pridružiti se kolektivnoj tužbi.

"Na tome ćemo istrajati. To je dramatičan trenutak, prvo javno prizanje zvaničnika s tako visoke pozicije. On mora da snosi posljedice, a prije svega OSA mora da da svoj jasan stav da li stoje iza toga ili se radi o nelegalnom prisluškivanju, u što sam siguran. Ovo je nezabilježen slučaj, odmah poslije slučaja u Makedoniji. Ovo je značajan trenutak koji treba da raščistimo i privedemo pravdi one koji su se bavili ovim neazkonitim poslom", zaključio je Šarović.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: