SATELIT SNIMIO - SEVERNA KOREJA PUNI RUSKE BRODOVE! Ovo oružje Kim šalje Putinu, Britanski obaveštajci imaju fotografije
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UBritanska obaveštajna agencija ministarstva odbrane dostavila je satelitske snimke stručnjacima UN.

Bitansko ministarstvo odbrane dostavilo je panelu stručnjaka UN satelitske fotografije severnokorejskih pošiljki Rusiji. Severna Koreja je optužena da je ruskoj vladi isporučila balističke rakete i stotine hiljada artiljerijskih granata za rat u Ukrajini otkako se Vladimir Putin sreo sa Kim Džong Unom na ruskom Dalekom istoku prošlog septembra.

Čini se da se bilateralni odnos Rusije i Severne Koreje širi, piše Gardijan. Putin se sastao sa severnokorejskim ministrom spoljnih poslova u Kremlju. Razgovarali su o "daljem razvoju odnosa dve zemlje u svim oblastima, uključujući i osetljive", saopštio je Kremlj.

U izveštaju britanske odbrambene obaveštajne službe u koji je Gardijan imao uvid, objavljeni su satelitski snimci ukrcavanja terata na tri ruska broda, snimljena između septembra i decembra prošle godine. Iako je bilo nemoguće identifikovati šta se nalazi u kontejnerima, objavljivanje satelitskih snimaka usledilo je nakon što su SAD pošle nedelje saopštile da je Rusija upotrebila balističke rakete iz Severne Koreje u Ukrajini, piše Gardijan.

"Ruska upotreba severnokorejskog oružja u Ukrajini predstavlja kršenje više rezolucija Saveta bezbednosti UN", rekao je diplomata UN. "To podriva međunarodne napore da se spreči nuklearno širenje i razotkriva koliko je Rusija postala očajna u svojoj neuspešnoj invaziji", dodaje on. 

U izveštaju se dalje navodi da su pošiljke omogućile vojne napade na Ukrajinu u decembru i januaru. "Ovi gnusni napadi izvedeni su, delimično, korišćenjem balističkih projektila i lansera nabavljenih iz Severne Koreje", navodi se u saopštenju osam članica Saveta bezbednosti, uključujući Veliku Britaniju i SAD.

(MONDO/N.D.)

 
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: