Sateliti otkrili nove kolonije carskih pingvina na Antarktiku!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Satelitskim promatranjem neočekivano su pronađene nove velike kolonije carskih pingvina na Antarktiku, što je dobrodošlo s obzirom na to da će te prepoznatljive životinje biti pod velikim pritiskom zbog otopljavanja belog kontinenta.

Sateliti otkrili nove kolonije carskih pingvina na Antarktiku! - crni bombarder

Njihove lokacije otkrivene su zahvaljujući zatamnjenju ledenog pokrivača ptičjim izmetom, prenosi BBC.

To otkriće povećava procene o broju carskih pingvina za pet do 10 posto na možda i 278.500 parova.

Čitav životni ciklus carskih pigvina zavisi od raspoloživosti ledenog pokrivača na moru i ako on nestane u idućim decenijama, kao što to predviđaju klimatski modeli, broj tih životinja mogao bi se bitno smanjiti.

Jedna od prognoza predviđa da bi se globalna populacija tih pingvina mogla prepoloviti do 2100. pod određenim uslovima.

British Antarctic Survey (BAS) koristio je podatke Sentinela-2 EU u potrazi za aktivnostima carskih pingvina na područjima na kojima do sada nisu otkriveni.

Satelitske slike otkrile su osam takvih lokacija na kojima se razmnožavaju i potvrdile postojanje još tri na koje se sumnjalo u vreme kad nisu postajale slike iz svemira visoke rezolucije.

Sada se zna za 61 lokaciju na kojima se ti pingvini razmnožavaju.

Sve su smeštene između poznatih kolonija. Grupe carskih pingvina vole da budu udaljene jedne od drugih oko sto kilometara i nove lokacije poštuju tu udaljenost.

"To je dobra vest jer ima više pingvina nego što smo mislili", kaže stručnjak BAS dr. Piter Fretvel i dodaje da treba biti suzdržan u veselju, jer su nove lokacije na području nestabilnog pokrivača koji bi mogao da pretrpi nestanak leda.

Carskim pingvinima treba specifična konfiguracija leda za polaganje jaja i rast mladih pingvina do prve godine života i on mora biti stabilan najmanje osam ili devet meseci.

Ako se formira prekasno ili otopi prerano, mlade ptice završavaju u moru pre nego što su sposobne da prežive stvaranjem vodootpornog perja.

Stručnjaci predviđaju da bi populacija pingvina, i uz najbolje projekcije klimatskih promena, u kojima prosečna globalna temperatura neće porasti više od 1,5 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko razdoblje, mogla da se smanji za trećinu tokom tri generacije.

Zbog toga su stručnjaci pozvali na podizanje nivoa ugroženosti za carske pingvine sa "gotovo ugrožene" na "ranjivu kategoriju".

Izvor: N1

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano