Saudijski rat naftom nakon svađe Putina I MBS-a
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Prošlomjesečni telefonski razgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina i saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana pretvorio se u verbalni okršaj netom pred odluku Rijada da preplavi tržište naftom što je dovelo do strmoglavog pada cijena, navodi Middle East Eye (MEE).

Ovaj portal se poziva na saudijske zvaničnike koji su upoznati sa sadržajem ovog telefonskog razgovora i koji kažu kako je ta svađa zaprijetila da pogazi višemjesečno umirivanje odnosa dvije države, u sklopu kojeg je postignut značajan dogovor o kupovini oružja.

Razgovor se desio uoči sastanka OPEC+ 6. marta gdje se veliki proizvođači nafte nisu uspjeli dogovoriti da smanje proizvodnju uprkos smanjenju globalne potražnje zbog korona virusa.

„Uoči samog sastanka, desio se telefonski sastanak Putina i MBS-a koji je bio jako agresivan i dao ultimatum. Prijetio je kako će, ako ne bude dogovora, Saudijci krenuti u rat cijenama. Konverzacija je bila jako personalna. Galamili su jedan na drugog. Putin je odbacio ultimatum i razgovor je loše završio“, kazao je saudijski zvaničnik pod uvjetom da mu se ne objavi identitet.

Preuzeto:the bosnia times

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: